Momirović: Investicije Kine u Srbiju u poslednjih devet godina dostigle 5,5 milijardi evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: must.gov.rs
Podelite vest

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da su u periodu od 2014. do 2023. godine direktne strane investicije iz Kine u Srbiji iznosile oko 5,5 milijardi dolara, što Kinu pozicionira na listi 10 najvećih investitora u srpsku privredu, a pojedinačno posmatrano nalazi se na drugom mestu.

Momirović je, nakon održanog 11. zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Srbije i Kine, istakao da se dolaskom značajnih kineskih kompanija u Srbiju, koji investiraju u sektore rudarstva i energetike, kao i auto industriju, konstantno unapređuje investiciona i trgovinska saradnja koja postaje motor daljeg jačanja privrednih veza dve zemlje.

“Radimo na podršci i promovisanju ekonomskih šansi u Kini, a pre svega kada se radi o kompanijama u sektoru poljoprivrede, agro industrije, farmaceutske industrije i mašinske industrije, jer ova prilika nije prilika koja je ograničena na nekoliko godina. Ova prilika će doneti milijarde evra ekonomske razmene u narednim decenijama”, rekao je Momirović, saopštilo je Ministarsvo.

On je naglasio i da se primena trgovinskog sporazuma Srbije sa Kinom očekuje kada se ispune sve zakonske procedure u Kini.

“Srbija je završila sve administrativne procedure i Sporazum o slobodnoj trgovini može da počne da se sprovodi sutra. Ministarstvo poljoprivrede i druga nadležna ministarstva konstantno usaglašavaju različite sertifikate kako bi omogućili bržu prohodnost naših poljoprivrednih proizvoda u Kini i do sada imaju značajne rezultate”, kazao je Momirović.

Prema njegovim rečima, današnji sastanci sa predstavnicima iz Kine bili su prilika da se efikasnije usaglase neki od detalja.

Momirović je naglasio i da je Kina bila drugi trgovinski partner Srbije u prošloj godini, sa ukupnom trgovinskom razmenom od 6,1 milijarde dolara i da je izvoz u Kinu 2012. godine iznosio 6,4 miliona dolara, dok je u 2023. godini taj iznos bio 1,2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje veće od 87 puta.

“U prva dva meseca ove godine ukupna robna razmena iznosila je 931,3 miliona dolara, što predstavlja povećanje od 1,3 odsto u odnosu na isti period u protekloj godini”, dodao je ministar.

Tokom 11. zasedanja Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije, Momirović i ministar trgovine Kine Vang Ventao razgovarli su i o različitim sajmovima koji se održavaju u Kini i Srbiji, uz ocenu da pružaju pravu priliku preduzećima dve zemlje da se bolje pozicioniraju na oba tržištu.

Srpska strana istakla je i značaj održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu i pozdravila je podršku kineskih partnera u realizaciji projekta od izuzetne nacionalne i regionalne važnosti za Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Takođe, na zasedanju su bila razmatrana pitanja o saradnji iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, turizma, e-trgovine, digitalne ekonomije kao i o zaštiti životne sredine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x