U crkvama se obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, a na groblje se izlazi pre podne i nosi samo sveća, žito i vino.

MITROVSKE ZADUŠNICE: Zadušnice koje su Srbi primili od Rusa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Ilustracija Foto: Srbija vesti

Ruska crkva ustanovila je ove zadušnice još u 14. veku

Mitrovske zadušnice, su druge po značaju u pravoslavnom kalendaru, odmah iza onih pred Vaskršnji post, a obeležavaju se u subotu 5. novembra.

U crkvama se obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, a na groblje se izlazi pre podne i nosi samo sveća, žito i vino.

Postoji predanje o Mitrovskim zadušnicama da smo ove zadušnice preuzeli od Ruske pravoslavne crkve. Ko nije u mogućnosti da izađe na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. U crkvi se na zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:

„Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.“

Naš narod veruje da sveća upaljena na zadušnice više vredi od svih sveća upaljenih tokom godine, u suprotnom će upokojeni godinu dana biti u mraku.

Zadušnice nikada nisu za vreme posta, zato i jesu u subotu, pa se tada i peku kolači od belog testa. Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje, nošenje onoliko sveća koliko se pokojnika pominje i organizovanje posluženja na grobu, bilo to samo sok ili čaša vode. Na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x