Ministarstvo: U Srbiji u službenoj upotrebi osam jezika manjina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Pixabay/B_Me

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februara, da je pored srpskog, u Srbiji u službenoj upotrebi još 12 jezika nacionalnih manjina.

U 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi su albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki jezik, a u pojedinim naseljima i vlaški i romski, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja, i to na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku, istaknuto je u saopštenju.

Još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik.

Generalna skupština Unesko proglasila je 1999. godine 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x