Ministarstvo poljoprivrede najavilo uspostavljanje sistema eAgrar sledeće godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Podelite vest

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo je da će u toku 2023. biti uspostavljen sistem eAgrar koji će omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dodatno ubrzati obradu zahteva stvarajući uslove da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

Sistem eAgrar će omogućiti i podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i zahteva za podsticaje u poljoprivredi, brže odobravanje i isplatu podsticaja, saopštilo je ministarstvo.

Sistem e Agrar omogućiće i smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara, efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

“Ovaj elektronski sistem eAgrar, je prvi veliki korak ka stvaranju integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema državnih podsticaja u poljoprivredi (IACS), odnosno sistema za implementaciju i kontrolu direktnih plaćanja i subvencija u okviru mera ruralnog razvoja”, navelo je ministarstvo.

Kako je najavljeno, u predstojećem periodu, Uprava za agrarna plaćanja će zaokružiti informacioni sistem kojim će se omogućiti efikasna isplata podsticaja uz višestruko skraćenje vremena obrade zahteva.

Plan je i da se tokom implementacije IPARD III programa pređe sa manuelnog načina rada na elektronski, što bi značajno ubrzalo proces, ali i pojačalo nivo kontrole redukujući uticaj ljudskog faktora na greške u radu i omogućujući bolje praćenje procesa rada u smislu trajanja i efikasnosti.

U 2023. godini planirano je uvođenje novih aktivnosti koje bi dodatno uticale na brzinu obrade zahteva i olakšale potencijalnim korisnicima pristup sredstvima iz fonda za bespovratna sredstva za poljoprivredu (IPARD fonda). Njima bi se omogućilo uvođenje garantnog fonda za olakšan pristup finansijskim sredstvima za fizička lica, pre svega mlade poljoprivrednike, koji imaju poteškoća u dobijanju bankarskih garancija kao sredstvo obezbeđenja za korišćenje avansa.

Planirano je da celokupna IPARD alokacija bude odobrena do juna sledeće godine

Pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program, novim IPARD III programom je predviđeno uvođenje novih mera, sektora (ribarstvo, prerada ribe, prerada žitarica i industrijskog bilja, direktan plasman proizvoda i usluge malog obima), finansijskih limita podrške i specifičnih kriterijuma u vezi sa površinom i brojem životinja.

Time je proširen obuhvat potencijalnih korisnika ovog programa i omogućeno da i poljoprivredni proizvođači sa manjim površinama, koji žele značajno da investiraju u ove sektore, mogu da ostvare pravo na IPARD podršku za veće investicije.

Finansijski doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski period za oko 60 odsto i iznosi 288 miliona evra, a očekuje se da će ova podrška EU, zajedno sa nacionalnim i privatnim doprinosom, iznositi preko 580 miliona evra vrednosti investicija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x