Ministarka rudarstva i energetike: Radimo na novoj metodologiji cena struje i gasa za privredu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 24 sedam TV printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) postigla “istorijske” finansijske rezultate i da se radi na metodologiji obračuna cena električne energije i gasa za privredu koje će se snižavati tokom godine.

Dobit EPS-a je, kako je rekla za TV Pink, u prethodnoj godini premašila 100 milijardi dinara, a ta kompanija će ostati u državnom vlasništvu.

“Ni u jednom planu Vlade Srbije nije predviđena privatizacija EPS-a. Postignuti su istorijski finansijski rezultati zbog čega sam zadovoljna, s obzirom da će dobit premašiti 100 milijardi dinara, odnosno skoro milijardu evra, što se nikada do sada nije dogodilo”, rekla je Đedović Handanović, a saopštilo Ministarstvo.

Dodala je da “reforme moraju da budu brže i bolje, zbog čega se radi plan restrukturiranja, ali stvari moraju da se menjaju po dubini kako bi se uspešno sprovela transformacija EPS-a”. Đedović Handanović je navela da se cena električne energije za građane neće povećavati u ovoj godini, ali da se radi na metodologiji obračuna cena za privredu “koje će se snižavati tokom godine”.

“U saradnji sa EPS-om i ‘Srbijagasom’ radimo na novoj metodologiji obračuna cena za komercijalne potrošače, koja će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi”, rekla je Đedović Handanović.

Ona je rekla da se tokom energetske krize država ponašala odgovorno i da je preuzela rizike enormnog rasta cena na tržištu. Država ne sme da se odrekne prirodnih bogatstava kojima raspolaže.

“Moramo da podignemo struku i bolje zaštitimo interese države, građana i obezbedimo održivo rudarstvo u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Započeli smo rad na Strategiji upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima za period od 2025. do 2040. godine. Sagledaćemo prilike i potrebe za rudama bakra, zlata, bora, litijuma, nikla, kobalta”, rekla je Đedović Hndanović.

Strategija će biti “dokument koji treba da podigne svest kako stručne, tako i šire javnosti o važnosti eksploatacije mineralnih sirovina”.

“Kroz Strategiju želimo da damo odgovore na sve trenutne izazove, ali i definišemo poziciju Srbije na rudarskoj mapi Evrope i sveta”, rekla je ona.

Navela je da se planira i donošenje novog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji će “predvideti veću ulogu Srbije u samom postupku odlučivanja u oblasti geologije i rudarstva”. Zakonska regulativa će, pre svega, kako je rekla, biti izmenjena da bi se “obezbedio veći uticaj države i bolje zaštitili interese naše države i građana”.

Istakla je da danas “rudarstvo ima mnogo veći udeo u bruto domaćem proizvodu i privrednom rastu, nego što je to bilo pre deset godina i da rudarstvo mora da ostane izvor privrednog razvoja i u budućnosti”.

Đedović Handanović je navela i da podržava formiranje Narodnog pokreta za državu, kao i da je veoma bitno da se udruže svi oni koji su ostvarili određena profesionalna dostignuća i mogu da pomognu državi da raste i da se razvija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x