Ministarka kulture Maja Gojković čestitala Svetski dan Roma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković
Podelite vest

Ministarka kulture i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je danas svim građanima romske nacionalnosti Svetski dan Roma, koji se obeležava 8. aprila.

“Praznik koji promoviše romski jezik, kulturu i tradiciju, ujedno podseća da je romsko nasleđe važan deo našeg kulturnog identiteta. Pripadnici romske nacionalnosti oduvek su davali autentičan doprinos razvoju kulture i čitavog društva. Zato je veoma važno da se i danas, kao i svakog drugog dana trudimo kako bismo zajedno iskorenili sve predrasude i suzbili svaki vid diskriminacije pripadnika romske zajednice u Srbiji”, navela je Gojković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, ona je istakla da će “država nastaviti posvećeno da radi na stvaranju uslova za što veću integraciju Roma u zdravstveni, obrazovni i kulturni život i njihovu potpunu ravnopravnost u svim društvenim oblastima”.

“Posebnu pažnju posvetićemo osnaživanju romskih devojčica i žena u cilju obezbeđivanja jednakih mogućnosti za njihovo usavršavanje i zapošljavanje. Unapređenjem pravnog okvira i osnivanjem Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova već smo ostvarili veliki pomak ka tom cilju, ali naš posao nije završen sve dok svaki pripadnik romske zajednice ne bude ravnopravni pripadnik društva”, rekla je Gojković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x