Ministarka Đedović tražila od kineske firme bržu izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/MRE Srbije/Emilija Jovanovic
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović, izjavila je da je neophodno ubrzati izgradnju novog bloka “B3” Termoelektrane “Kostolac”, da bi se postigao zadati rok i Srbija pre naredne zime dobila novih 350 megavata na mreži.

Ministarstvo je saopštilo da je Đedović na sastanku s Fangom Janšuijem, predsednikom kineske kompanije “CMEC” koja gradi taj blok, kazala da iako je povećan, broj radnika nije dovoljan i da je potrebno veće angažovanje i najstručnijih kadrova preduzeća “Elektroprivreda Srbije” (EPS).

Ministarka je navela da je “Kostolac B3” prioritet Ministarstva i da će biti učinjeno sve da bi radovi tekli predviđenom dinamikom. Istakla je da se posle tri decenije gradi novi termokapacitet “po najvišim standardima zaštite životne sredine”.

Predsednik kompanije “CMEC” Fang Janšui rekao je da je pre sastanka posetio gradilište u Kostolcu.

Izneo je da je kompanija svesna važnosti tog projekta za Srbiju i da su do sada uspešno prevaziđene brojne poteškoće koje su izazvale pandemija i “refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala”, piše u saopštenju.

“Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo  precizan plan povećanja broja radnika za naredni period. Uvereni smo da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti ‘performans test’, odnosno probni rad”, rekao je Jangšui.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x