Ministarka Đedović odbacila tvrdnje da ‘Ziđin’ plaća jeftinije struju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre, Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović saopštila je danas da nije istina da kompanija “Ziđin”, u kojoj je suvlasnik Republika Srbija, plaća struju po nižoj ceni od od one koju EPS naplaćuje drugim domaćim preduzećima, u skladu sa preporukom Vlade.

Đedović Handanović je u pisanoj izjavi navela da je “reč o kompaniji koja je u potpunosti izmenila sliku Bora, kao rudarskog grada, koja je u poslednjih pet godina investirala blizu tri milijarde evra, koja značajno doprinosi ekonomskom rastu Srbije, i zahvaljujući kojoj je Srbija među liderima u proizvodnji bakra u čitavoj Evropi”.

“U isto vreme, naravno da EPS ima pravo da odlučuje, na bazi osnovnih ekonomskih premisa i da ponudi velikim klijentima povoljnije cene. To je aksiom i tužno je da to ne zna neko ko je bio državni sekretar u Ministarstvu finansija i ko pledira da se predstavlja kao ekonomski stručnjak”, rekla je Đedović Handanović, aludirajući na potpredsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dušana Nikezića.

Ona je navela da je EPS je u prethodnoj godini “ostvario dobit veću od 96 milijardi dinara, da u budžetu za 2024. godinu nisu predviđene subvencije za EPS, da preduzeće izmiruje svoje obaveze na vreme, te da je preduzeće dočekalo grejnu sezonu sa punim deponijama i akumulacijama i da u ovom trenutku izvozi struju bez obzira na niske temperature”.

Đedović Handanović je kazala i da potpredsednik SSP, govoreći o EPS “iznosi populističke predloge i neistine”, a da je cilj reformi u toj kompaniji upravo da bi se smanjio politički upliv.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x