Ministar Krkobabić, dobitnik posebnog Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Miloš Miškov/MO
Podelite vest

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prvi je dobitnik posebnog Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva “Radislav Jovanov”, koja je po odluci Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine ustanovljena ove, 2022. godine i nosi ime pokojnog predsednika te krovne organizacije zadrugara Vojvodine.

Zadrugarstvo Srbije nema valjanu alternativu, zadrugarstvo Srbije je naša spona sa Evropom i zadrugarstvo Srbije je garancija opstanka sela Srbije. Samo selo koje ima dobru zadrugu ima šansu da opstane. Ako nemamo sela, nećemo
imati ni Srbiju. Ali to se neće desiti”, izjavio je Krkobabić.

Dodao je da je Radislav Jovanov bio “veliki pobornik obnove i razvoja zadrugarstva, dosledan i uporan da zadrugarstvo Srbije nalikuje onom, evropskom”.

Nagradu je uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj koja je istakla da u godini koju ispraćamo, a koja je bila izuzetno teška, udruživanje i zadružni sektor dolazi još više do izražaja.

“Drago mi je što nagradu uručujemo ministru Krkobabiću po čijoj ideji je nastao program obnove zadrugarstva koji je već doživeo istorijski uspeh, a traje i dalje”, zaključila je Jelena Nestorov – Bizonj.

Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapredjenje poslovanja zadruga, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU sprovodi se u Srbiji već pet godina.

Od početka sprovodjenja tog programa formirano je više od 1.000 novih zadruga, dok se u prethodnom periodu godišnje gasilo oko 100 zadruga, a novih skoro da nije ni bilo.

“Ovim programom od 2017. godine finansijski je pomognut rad 207 zadruga (37 ratarskih, 34 voćarske i vinogradarske, 32 stočarske, 32 za preradu voća, 19 pčelarskih, 17 povrtarskih, 6 za preradu lekovitog bilja, 1 socijalna i 1 turistička) u ukupnom iznosu od 2,13 milijardi dinara.

U budžetu za narednu, 2023. godinu opredeljeno je još pola milijarde dinara za taj program.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x