Minić (Evropski pokret): Neodlazak Srbije na samit u Tirani bio bi dalje udaljavanje od EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen A Tour of TIRANA, Capital of Albania | Is It Worth Visiting?
Podelite vest

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Jelica Minić ocenila je da bi eventualna odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne učestvuje na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani predstavljala dalji korak udaljavanja Srbije od EU i uvod u izolaciju.

“To bi bio i dalji korak ka potpunoj izolaciji naše zemlje, ka uvođenju sankcija Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ovakva odluka Vučića bila bi rušenje regionalne arhitekture, a rizik da će se sve to i desiti je posebno uvećan nakon postavljanja (Aleksandra) Vulina na čelo Bezbednosno informativne agencije (BIA)”, rekla je Minić za današnje izdanje lista Nova.

Navela je da, ako se pogledaju reakcije na najavu predsednika Srbije da neće učestvovati na tom samitu, kako u susedstvu tako i u evropskim i međunarodnim krugovima, Srbija “vodi sebe u ćorsokak” ukoliko bojkotuje jedan od izuzetno važnih formata odnosa regiona sa EU i ukoliko propusti da se u tom formatu bori za svoje stavove.

“Treba naglasiti da bi se ovakvom odlukom drastično pogoršala i pregovaračka pozicija Srbije u dijalogu Beograda i Prištine. To sužava manevarski prostor da se smiri situacija na Kosovu i Metohiji i da se izbegnu dodatne tenzije i mogućnost sukoba”, ocenila je Minić.

Po njenim rečima, u tom slučaju gubi se mogućnost vođenja ikakvog dijaloga oko postavljanja predsednika Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova premijera Aljbina Kurtija.

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani biće održan 6. decembra, a Vučić je najavio da Srbija neće učestvovati na tom samitu nakon odluke Prištine da Rašića izabere za ministra, ocenjujući da je ta odluka suprotna svim sporazumima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić najavili su ipak da će razmotriti tu odluku, nakon što su se sastali sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, dok Vučića danas očekuje sastanak i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x