Miloš Stefanović, bankar u Londonu, jedan od kandidata za generalnog direktora EPS-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Miloš Stefanović, bankar u Londonu, jedan je od kandidata za generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS), saznaje agencija Beta. Konkurs za mesto čelnog čoveka u EPS-u raspisan je u avgustu prošle godine i bio je otvoren do 15. septembra, ali postupak još nije završen.

Za tu poziciju konkurisalo je 40 kandidata, a sedmoro je u užem izboru. Među kandidatima koji su u užem izboru je i sadašnji vršilac dužnosti direktora EPS-a Dušan Živković koji je na tom mestu od juna prošle godine, a u EPS-u je bio menadžer za razvoj proizvidnje.

Na listi kandidata je i Vuk Delibašić koji je savetnik ministra finansija Siniše Malog.

Odluku o izboru generalnog direktora EPS-a treba da donese novi Nazorni odbor tog akcionarskog društva, izabran u junu prošle godine

Po saznanjima Bete, Stefanović se prijavio na konkurs za izbor generalnog direktora EPS sa motivom da stabilizuje poslovanje te najveće komapanije u Srbiji, koja je u državnom vlasništvu, primeni stečeno znanje i iskustvo, pre svega u poslovanju sa vodećim reginonalnim i svetskim energetskim igračima.

Stefanović je rođen i odrastao u Beogradu. Po dolasku u Veliku Britaniju 1991. godin studirao na Univerzitetu u Sariju gde je stekao diplomu i doktorirao elektronsko i elektronsko inženjerstvo i satelitske mobilne telekomunikacije.

Od 2000. godine zaposlen je u Siti banci u Londonu, gde je trenutno generalni direktor u sektoru korporativnog bankarstva za prirodne resurse i energiju. On je 2006. godine stekao MBA na INSEAD-u u Francuskoj, a od 2012. do 2015. je radio za Siti banku u Rusiji. Stefanović se detaljnije zainteresovao za poslovanje EPS-a 2021. godine kada su akumilarni problemi u načinu rukovođenja doveli do niza problema u funkcionisanju, padu proizvodnje i havarija u delovima sistema.

Tada se ceo energetski sistem zemlje našao u riziku i bilo je očigledno da je neohodno ne samo restruktuiranje EPS-a, već i na iznalaženju kvalitetnih kadrovskih rešenja. Dotadašnji generalni direkor EPS-a Milorad Grčić je pod pritiskom vrha vlasti, koji ga je i postavio na to mesto, dao ostavku.

Stefanović je godinama uključen u predstavljanje srpske zajednice u Velikoj Britaniji. Trenutno je angažovan na nekoliko globalnih projekata – standardizacija nastave srpskog kao drugog jezika za one koji nemaju maternji jezik u srpskoj dijaspori, uvođenje elektronskog glasanja za srpske birače u zemlji i inostranstvu i stvaranje Fondacije za cirkularne migracije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x