Milica Kralj: Srbija je svemirskim distancama daleko od normalnog društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Pozorišna rediteljka Milica Kralj izjavila je danas da građani Srbije žive u najbolje vreme za promociju sunovrata svih vrednosti koje bi trebalo da odlikuju čoveka i za hvalospeve svemu čega bi čovek morao da se stidi.

Kralj je agenciji Beta povodom navoda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će protekla decenija biti upamćena kao najbolje vreme za Srbiju, kazala da je Srbija trenutno svemirskim distancama daleko od normalnog društva.

“Ako su zdrava pamet, moral i istina pobeđeni, a deluje da jesu poraženi i to do totalnog poniženja, onda je moguće da će naša sadašnjost i decenija iza biti upamćene kao najbolje vreme za Srbiju”, rekla je ona.

Naglasila je da je svako koga odlikuje odgovornost prema domovini danas izložen podsmehu, sažaljenju i najgorim pretnjama, te da je ovo svakako najbolje vreme za promociju sunovrata svih vrednosti koje bi trebalo da odlikuju čoveka i za hvalospeve svemu čega bi čovek morao da se stidi.

“Bez stida što još uvek redovno pratim događanja u našem društvu, meni ne prođe niti jedan dan, a sve se češće stidim sebe što se upuštam u analize našeg društvenog stanja i stanja u našim glavama, ukoliko je ta analiza izvan moje profesije. Nemam nikakvu više ni želju ni nameru da se bavim analizom sadašnje vlasti i kao papagaj sam ponavljala da se pitam ko smo mi koji biramo takvu vlast i koji se takvoj vlasti još i divimo”, navela je ona.

Dodala je da će srpsko društvo možda početi terapiju ozdravljenja tek kada nauči da menja vlast i da se vlasti ne klanja.

“Ali trenutno smo svemirskim distancama daleko od normalnog društva, a nemamo niti jednu instituciju koja radi svoj posao pa da bi mogli da maštamo o brzom spasu. Institucije, ustav, zakon – to se nikoga ne tiče sve dok se ne nađe u kovitlacu posledica njihovog nepoštovanja, a onda je kasno”, ocenila je Kralj.

Na pitanje da li su nasilje i pretnje postali jedno od osnovnih obeležja aktuelne vlasti, Kralj je kazala da su građani okruženi konstantnim nasiljem, ali da sve manje želi da se pita “ko smo i kakvi smo mi kojima je sav ovaj konstantni teror nasiljem, neznanjem i neistinama koji nas okružuje postao normalan”.

“Kapitulirala sam pred snagom osećanja da sam u svom viđenju naše sadašnjice usamljena, jer se moje reči sasvim jasno obijaju o začudne poglede mojih savremenika i vraćaju se meni kao odgovor na pitanje koje sam sebi do nedavno svakodnevno ponavljala – da li si ti Milice normalna…”, rekla je ona.

Zašto bi neko kvario raspoloženje i sebi i drugima, dodala je, kad sve od obećane prelepe budućnosti sjaji kao Beograd na vodi i kad su obećanja o budućnosti na jednako snažnim temeljima kao Savamala, i zašto bi neko vapio za slobodom kad je rekama u Srbiji “sasvim udobno zatočenim u cevima”.

“Kako istoriju pišu pobednici, nema potrebe da se čudimo činjenici da se i ono što se nama svedocima užasa ’90-tih danas podmeće kao istorijska istina o tim godinama, a što je ponižavajuće i što je opasno. Sve je danas naopako i to na kraju krajeva ispada super jer u izvrnutom naopakom sistemu vrednosti možete naći izgovor za sve što sebi eventualno zamerate”, zaključila je Milica Kralj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x