Mihajlovićeva: Zelena agenda pitanje celog društva, Vlada i NIS partneri u energetskoj tranziciji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: mre.gov.rs
Podelite vest

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom obilaska benzinske stanice u Starim Banovcima, gde je „Naftna industrije Srbije” predstavila projekat instalacije solarnih panela, da se ovakvim projektima povećava učešće zelene energije u proizvodnji energije i istovremeno smanjuju uvozna zavisnost i gubici na mreži i doprinosi zdravoj životnoj sredini, kao i većoj energetskoj sigurnosti.

Ministarstvo je donošenjem Zakona o korišćenju OIE stvorilo uslove da prvi put u Srbiji postoji institut kupca-proizvođača električne energije.

„U svom poslu smo svi zajedno i nemoguće je napraviti rezultate na polju energetske bezbednosti, stabilnosti i održivosti ukoliko nema partnerstva i zajedničkih projekata. Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS su partneri u sprovođenju procesa energetske tranzicije i nemoguće je zamisliti budućnost, a da ne razmišljamo o tome kako da proizvedemo dovoljne količine energije iz čistih, obnovljivih izvora. Ovo je i primer kako privredni subjekti u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da je Ministarstvo zakonima, i kroz subvencije, omogućilo građanima da budu deo zelene tranzicije, ali je podjednako važno da i privreda prihvati zelenu agendu kao deo strategije i poslovanja.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Naftne industrije Srbije, izjavio je da je prioritet kompanije da zadrži stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i obezbedi nove izvore energije.

„Naš dalji razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini. Želeo bih da istaknem posvećenost NIS-a održivom razvoju. Postavljanjem solarnih elektrana na našim objektima mi nastavljamo da sprovodimo svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovljive izvore energije. U tome imamo podršku naših partnera iz Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, sa kojima delimo iste ciljeve, a to su energetska stabilnost i ekološka bezbednost“, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x