Mihajlović: Za povećanje energetske efikasnosti u 151 lokalnoj samoupravi četiri milijarde dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u Aranđelovcu, gde su predstavnicima 151 lokalne samouprave dodeljeni ugovori za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava, da će u taj nacionalni program biti uloženo ukupno četiri milijarde dinara.

“Zajedno smo, ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava”, kazala je Mihajlović, objavilo je ministarstvo.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto.

“Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu”, kazala je ona.

Ministarka je navela da je projekat velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

“Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti”, kazala je Mihajlović.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić rekla je da se projekat sprovodi u trenutku kada je energija najskuplja reč na svetu.

“Grad Кragujevac je primer dobre prakse, a za ovaj javni poziv prijavile su se sve lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu”, rekla je ona.

Predsednik Opštine Aranđelovac Bojan Radović kazao je da je lokalna samouprava izdvojila više novca za ove namene u 2022.

“Prošle godine odvojili smo pet miliona dinara, a učestvovalo je 79 domaćinstava. Ove godine opština i ministarstvo daju po osam miliona, pa očekujemo i već broj domaćinstava, s obzirom na to da je projekat izuzetno važan za naše građane”, izjavio je on.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković kazao je da je taj grad ove godine petostruko povećao iznos za projekte energetske efikasnosti.

“Prošlogodišnji pilot-projekat pokazao da je zainteresovanost bila velika”, izjavio je Ratković.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno 45 miliona dinara za realizaciju projekta, a da se očekuje da će učestvovati oko 1.000 domaćinstava.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x