Mihajlović (SSSS): Ako u Srbiju dođu radnici iz Albanije i Severne Makedonije, oboriće cene rada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTV Kragujevac printscreen
Podelite vest

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da ne očekuje da će radnici iz Albanije i Severne Makedonije u većem broju dolaziti u Srbiju, iako od danas funkcioniše jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana za te tri zemlje, a ako počnu da dolaze, to će obarati cene domaćoj radnoj snazi.

“Odluka o jedinstvenom tržištu rada u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji je za domaću radnu snagu nepovoljna jer će uticati da cena rada pada”, rekao je Mihajlović za Betu.

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija podrazumeva da svi građani uz najjednostavniju proceduru mogu da dobiju posao u bilo kojoj od tih zemalja. Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, prema oceni Privredne komore Srbije, su pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika, sprečavanje odliva mozgova i mladih iz regiona.

Mihajlović je rekao da će odluka biti dobrodošla za poslodavce i strane investitore jer će imati manji trošak po osnovu izdataka za zaposlene, a povećavaće profit.

Ono što je u ovom trenutku, kako je rekao, povoljna činjenica je da, verovatno, neće veći broj radnika iz tih zemalja dolaziti u Srbiju jer su minimalne cene rada u sve tri države slične, a da bi neko za malu razliku odlazio iz svoje zemlje u drugu to podrazumeva dodatne troškove stanovanja i ishrane koji su veći od sume novca koju bi kroz zaradu dobio u Srbiji.

On je rekao da je minimalna cena rada u Srbiji 400 evra, u Severnoj Makedoniji oko 380 evra, a u Albaniji oko 350 evra.

Prema njegovim rečima da bi neko otišao u jednu od tih zemalja da traži posao potrebno je da u toj državi minimalna zarada bude veća bar 60-70 odsto nego u matičnoj zemlji da bi mogao da “pokrije” troškove stanovanja i ishrane.

“Zbog toga ne očekujem veliku fluktuaciju radne snage u zemljama Otvorenog Balkana. To je više marketinški potez”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija, uklanjanjem zakonskih prepereka za traženje posla u zemljama Otvorenog Balkana i izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je na snagu stupio početkom februara ove godine i olakšao je zapošljavanje stranaca, postala otvoreno tržište radne snage.

“Sa druge strane takvo tržište neće zaustaviti odliv stručne radne snage iz Srbije, pa će i dalje odlaziti, ali ne u zemlje Otvorenog Balkana”, rekao je Mihajlović.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost” Čedanka Andrić rekla je da se o prednostima i manama jedinstvenog tržišta radne snage zemalja Otvorenog Balkana nije razgovaralo na Socijalno-ekonomskom savetu i da sindikat i poslodavci ni u jednoj od tih zemalja nisu bili uključeni u donošenje te odluke.

“Jasno nam je kakva je bila namera za donošenje te odluke, ali je puno nepoznatih detalja oko sprovođenja. Sve što znamo o tome je preko medija. Pratićemo kako će se to odvijati. Ono što ćemo tražiti je svakako da se primenjuje Zakon o radu bez obzira iz koje zemlje dolazi radnik”, rekla je Andrić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x