Mihajlović: Solidarnost svih u regionu ključna za prevazilaženje energetske i ekonomske krize

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da država radi sve kako bi osigurala dovoljne količine energenata po održivim cenama i da je regionalno povezivanje i ulaganje u elektroenergetski sektor prioritet za Srbiju.

“Moramo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata po održivim cenama, jer će u suprotnom biti ugrožena energetska, a samim tim i nacionalna bezbednost i time se danas bavi ceo svet”, rekla je Mihajlović za RT RS, a preneo je njen kabinet.

Mihajlović je u Sarajevu, gde će danas govoriti na drugom Forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji, dodala da je bez obzira na pritiske koje Srbija trpi zbog neuvođenja sankcija Rusiji, obezbeđeno dovoljno gasa i za privredu i za domaćinstva.

“Naš plan jeste da imamo različite dobavljače gasa, da imamo mogućnost nabavke gasa iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala u Grčkoj, jer je diverzifikacija jedini put ka bezbednosti u gasnom sektoru i ne smemo da dozvolimo da budemo zavisni samo od jednog dobavljača”, izjavila je Mihajčović.

Dodala je da mora da se radi gasovod Inđija – Mačvanski Prnjavor, što će pomoći da Republika Srpska, i BiH budu stabilnije u gasnom sektoru.

Mihajlović je ocenila da Otvoreni Balkan pruža mogućnosti za nove investicije, zajedničke projekte i jaču pregovaračku poziciju i prema EU i prema drugim organizacijama i državama i da je Bosni i Hercegovini mesto u ovoj inicijativi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x