Mihajlović: Rodni stereotipi korak nazad u razvoju društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE, KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST/ZORAN PETROVIC/DS)
Podelite vest

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da se žene i devojčice svakodnevno bore sa stereotipima, uz ocenu da su upravo stereotipi korak unazad u razvoju društva.

“Od rođenja živimo u stereotipima, od toga da nismo dovoljno dobre samo zato što smo žene i devojčice, da je ženama mesto u kući, a muškarcima na poslu”, rekla ja Mihajlović na skupu povodom Međunarodnog dana žena u beogradskoj Kuli Nebojša, saopšteno je iz njenog kabineta.

Istakla je da je 8. mart za njih važan kao i svaki drugi kada se bore za društvo jednakih mogućnosti za muškarce i žene i dodala da je kroz zajednički projekat sa Ministarstvom za eropske integracije, UN Women i podršku EU sa 20 miliona dinara pomoći šest ženskih organizacija koje će se baviti borbom protiv stereotipa.

Prema njenim rečima, fokus će posebno biti na stereotipima koji pogađaju ranjive grupe žena – Romkinje, žene sa invaliditetom i žene sa sela.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da se povodom Međunarodnog dana žena već nekoliko godina okupljaju u istom sastavu jer sprovode projekte usmerene na ključne korake ka rodnoj ravnopravnosti.

“To jeste evropska vrednost, ali i vrednost u Srbiji na kojoj predano radimo i o tome nikada nije suvišno govoriti. Stereotipi postoje kao uvrežena mišljenja, uglavnom pogrešna, o tome gde je ženi mesto u društvu”, kazala je Joksimović.

Šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović istakla je da predrasude počinju od malih nogu i da je svaka žena videla da su životne odluke, ponašanja i aktivnosti bile određene stereotipima.

“Nastavlja se u vrtićima i igračkama kojima se igraju dečaci i devojčice. I traje i dalje, jer znamo koliko je pritisak na žene koje nisu u tradicionalnim ulogama, u staklenom plafonu na poslu i neplaćenom kućnom radu, zbog kojeg ne trošimo na svoje slobodno vreme na usavršavanje, druženje”, rekla je Rikanović.

Dodala je da je borba protiv rodnih stereotipa prepoznata u Strategiji za rodnu ravnopravnost i ocenila da uz partnerstvo sa ženskim NVO i državnim institucijama, mogu da postignu rezultate.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x