Mihajlović: Radnicima Fijata u Kragujevcu biće ponuđen odlazak u inostranstvo ili otpremnine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTV Kragujevac printscreen
Podelite vest

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da će menadžment fabrike u Kragujevcu “Fijat Krajsler automobili Srbija” radnicima ponuditi odlazak na rad u inostranstvo ili otpremnine, jer će rad biti zamrznut na dve godine zbog priprema za proizvodnju novog modela.

On je za Betu rekao da će, prema informaciji koju ima taj sindikat, rad fabrike u Kragujevcu biti “zamrznut” na dve godine, do 2024.

“Fijat je došao na poslovnu ideju da zamrzne rad fabrike zbog pripreme proizvodnje novog modela 2024. godine. Radnicima će ponuditi da odu u neku od njihovih fabrika u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji ili da uz otpremninu i napuste radno mesto”, rekao je Mihajlović.

Radnici kragujevačke fabrike automobila danas su u više različitih termina pozvani na razgovor sa poslovodstvom, a u pozivu nije naznačen razlog. Predstavnici Vlade Srbije nedavno su saopštili da će fabrika u tom gradu započeti proizvodnju električnog automobila 2024. godine.

Mihajlović je rekao da je plata Fijatovih radnika u svakoj od tih zemalja različita, shodno uslovima rada. Posle dve godine radnici bi se, kako je rekao, vratili u Kragujevac, a ponuda je obrazložena potrebom da se obuče za proizvodnju novog modela.

Plata u Slovačkoj i Poljskoj bi, prema njegovim rečima i saznanjima tog sindikata, okvirno bila 800 evra, u Italiji 1.200-1.300, a u Nemačkoj oko 1.900 evra.

Uz to bi, kako je rekao, dobili i neke benefite koji su različiti za svaku zemlju – za odlazak u Slovačku pre polaska oko 6.000 evra i po povratku oko 10.000 evra, za Nemačku po oko 1.000 evra pre polaska i po povratku.

“Radnici neće moći slobodno da se opredele za bilo koju opciju, već će biti ocenjivani i po tom kriterijumu rasporedjeni po inostranim fabrikama, ako prihvate tu ponudu”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da Fijat u Italiji ne primenjuje takav princip u sličnoj situaciji, već radnici za vreme pripreme proizvodnje za novi model dobijaju plate. Istakao je da u zakonodavstvu Srbije “zamrzavanje” rada fabrike nije regulisano i da za slanje radnika za rad u inostranstvo postoje drugi uslovi.

On je rekao da bi u kragujevačoj fabrici, po ugovoru koji je ta kompanija potpisala kada je došla u Srbiju, u svakom trenutku trebalo da radi 3.200 radnika, ali da ne zna da li se ta odredba u potpunosti poštuje.

“Od tog broja je oko trećina žena, medju kojima je i onih koje imaju decu, i za njih će ti ponudjeni uslovi biti teže prihvatljivi”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da se još ne zna reakcija tamošnjeg sindikata i radnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x