Mihajlović: Ove godine više od 200 miliona evra za unapredjenje energetske efikasnosti u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je unapredjenje energetske efikasnosti nacionalni projekat koji znači smanjenje potrošnje energije i zdraviju životnu sredinu i da će za te namene ove godine iz budžeta biti izdvojeno više od 200 miliona evra.

“Obezbedili smo za ovu godinu više od 200 miliona evra u budžetu, jer je podizanje energetske efikasnosti važno kao da gradimo elektranu. Godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane, a unapredjenjem energetske efikasnosti obezbedjujemo uštede i za domaćinstva i za državu”, rekla je ona u Vrbasu, gde je obišla radove na rekonstrukciji vrtića, prenelo je ministarstvo.

Dodala je da će sledeći javni poziv za dodelu subvencija za postavljanje solarnih panela biti raspisan tokom februara i pozvala sve lokalne samouprave da se prijave.

Potvrdila je i da će država nastaviti da subvencioniše i zamenu stolarije, promenu kotlova za grejanje.

“Važno je da gradjani prepoznaju značaj projekata i očekujemo da se na sledećem javnom pozivu, koji ka gradovima i opštinama raspisujemo krajem meseca, javi još veći broj gradjana”, rekla je ministarka.

Mihajlović je istakla da će ministarstvo obezbediti olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

(BETAPHOTO/ZORAN PETROVIC/DS)

“Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 20 do 25 odsto, a računi će biti niži za 30, 40 procenata”, kazala je ona.

Ona je u Vrbasu obišla i jedno od 35 domaćinstava u ovoj opštini koje je dobilo subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

“Pre šest meseci smo ovde potpisali ugovor i verujem da će sve biti gotovo u maju. Кada radovi budu završeni, videće se značaj unapredjenja energetske efikasnosti. Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Emisija ugljen-dioksida će biti oko 70 procenata niža na godišnjem nivou”, rekla je Mihajlović.

Predsednik opštine Vrbas, Predrag Rojević, rekao je da će završetkom radova biti obezbedjeni bolji uslovi za 700 djaka i 1.335 dece u vrtićima.

“I ovaj projekat je pokazatelj da se opština pretvara u energetski efikasnu. Takodje, realizujemo zajedno sa ministarstvom i projekat unapredjenja energetske efikasnosti, u kojem učestvujemo sa 35 domaćinstava, koja se ekonomski i energetski osnažuju uz pomoć ministarstva”, rekao je on.

Ambasador Švajcarske, Urus Šmit, zadovoljan je nastavkom saradnje sa ministarstvom kroz koju se unapredjuje energetska efikasnost.

“Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra. Švajcarska podržava napore ministarstva da lokalnim samoupravama pomogne u ovoj oblasti. Obeležavamo 30 godina saradnje Srbije i Švajcarske i drago mi je da možemo zajedno sa ministarstvom da radimo u oblasti energetske efikasnosti i borbe sa klimatskim promenama, što je važan segment naše buduće saradnje”, rekao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x