Mihajlović: EPS još ne radi svoj posao u vezi sa postavljanjem solarnih panela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je ministarstvo stvorilo sve uslove da bude više zelene energije i da gradjani lakše koriste OIE, ali da, kada je reč o postavljanju solarnih panela, Elektroprivreda Srbija (EPS) još uvek ne sprovodi svoj deo posla.

Mihajlović je podsetila da je država prošle godine započela sa projektima dodele subvencija domaćinstvima sa ciljem da domaćinstva postavljanjem solarnih panela budu samodovoljna, da snize svoje račune za 50 i više procenata, ali da je projekat zastao zbog EPS-a.

“Mi smo uradili sve što je bilo potrebno. Doneli smo zakone, pojednostavili procedure i onda smo zastali, jer EPS ne sprovodi svoj deo posla”, rekla je Mihajlovićeva u Smederevskoj Palanci, gde je obišla domaćinstva koja su učestvovala u projektu unapredjenja energetske efikasnosti.

Ona je pojasnila i da je ministarstvo donelo nov zakonodavni okvir, da je maksimalno pojednostavljena procedura, ali da je problem nastao jer EPS još uvek ne potpisuje ugovore sa gradjanima.

Ukazala je da je procedura pojednostavljena, te da više nije potrebno 20 dokumenata i institucija i više od godinu dana kako bi se paneli postavili, već samo jedan korak.

“Problem je nastao jer EPS snabdevanje još uvek ne potpisuje ugovore sa gradjanima. Ljudi koji tamo rade moraju da shvate da su, kao i ministarstvo, i sva druga javna preduzeća servis gradjana, a ne da rade na njihovu štetu i da nismo u 20. već u 21. veku i da treba da omogućimo ljudima koji žele solarne panele, da mogu da ih postave, kao svuda u svetu”, izjavila je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x