Donji Dušnik i ovog leta bez bazena, ugovor sa izvođačem radova raskinut

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Samo nekoliko nedelja nakon što su počeli pripremni radovi na rekonstrukciji bazena u Donjem Dušniku po EU projektu koji opština Gadžin Han realizuje sa bugarskom opštinom Kostin Brod iz Sofije, raskinut je ugovor sa izvođačem radova.  Damir Stojanović, odbornik opozicije u ovoj opštini tvrdi da su radovi počeli da bi se  obmanuli glasači na aprilskim izborima, iako se znalo da će ugovor biti poništen. Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović, njegove tvrdnje odbacuje.

Rekonstrukciju bazena, koja je najavljena još pre dve godine, prvo je usporila epidemija korona virusom. Ovaj projekat Evropske unije koji Opština Gadžin Han realizuje zajedno sa partnerom iz Bugarske (sofijska opština Kostin Brod) u procentu 60 odsto bugarska strana, 40 odsto Opština Gadžin Han prošao je na konkursu još 2018. godine.

Zbog komplikovane tenderske procedure i usaglašavanja aktivnosti sa bugarskim partnerima, ugovor sa izvođačem, niškom firmom SIB Invest, potpisan je 21. januara ove godine.

Pripremni radovi su počeli  20. marta, a po rečima predsednika Opštine, Milisava Filipovića, te radove izvela je opština, jer izvođač po projektu, nije bio dužan da ih uradi.

Na državnom nivou su koalicija, na lokalnom opozicija, odbornik u Skupštini Gadžin Han ispred Jedinstvene Srbije, Damir Stojanović, tvrdi da je početak radova na bazenu planski datiran na desetak dana pred izbore kako bi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS)  prikupila više glasova.

Damir Stojanović

” Na desetak dana pred izbore predsednik Opštine Gadžin Han je gostovao u medijima i uz pompezan naslov najavio da je počela izgradnja bazena. Mislim da je to imalo efekta na rezultate izbora”, ističe Stojanović uz podsećanje da je SNS  osvojila nešto više  60 odsto glasova, dok je predsednik stranke Aleksandar Vučić dobio poverenje oko 80 odsto Zaplanjaca.

Po njegovim rečima problem je i to što je u pitanju rekonstrukcija a ne izgradnja novog bazena, a Filipović je u obraćanjima medijima govorio o izgradnji, a ne rekonstrukciji starog bazena.

“Ne odjekne isto u javnosti kad se kaže rekonsktukcija i kad se kaže izgradnja. Mnogo veću težinu ima kad nešto novo gradite, nego kad popravljate postojeće. Mislim da se ne radi o lapsusu, već o nameri”, tvrdi Stojanović.

Filipović je za Srbija vesti rekao da jeste u pitanju rekonstrukcija, ali da je stari bazen toliko oronuo da faktički mora od početka da se gradi. On je negirao Stojanovićeve navode da je bazen zloupotrebljen u predizbornoj kampanji, jer je raskid ugovora sa izvođačem stigao kao zahtev bugarskog partnera i nije odluka opštinskih vlasti.

Milisav Filipović

“Ugovor sa izvođačem je morao da se raskine po zahtevu bugarskog partnera, zato što su dva puta raspisivali tender koji je identičan našem, a nije im se javio ni jedan izvođač radova zbog rasta cena koje nisu samo kod nas, nego u celom svetu. Zato smo morali da raskinemo ugovor, jer cene u građevini koje su iz 2018. godine i danas nisu iste”, objasnio je Filipović.

Sledeći korak je da se  uradi novi premer i procena po sadašnjim tržišnim vrednostima, pa da se po  odobrenju EU raspiše novi tender i prikupe ponude. Po Filipovićevim očekivanjima cela procedura ne bi trebalo da traje duže od mesec dana, ali za ovo leto meštani sigurno neće dobiti dugo očekivani bazen.

” Po svoj prilici neće ovog leta, ali imaće za sledeću godinu. Ne živi se samo za ovu godinu, nego i za dalje”, zaključio je Filipović.

Inače, radovi na rekonstrukciji bazena na osnovu kojih je potpisan ugovor za izvođačem, koštali su 340 hiljada evra, a odobrenje koje se čeka za novi tender je 450 hiljada evra.

Izvođač radova, niška firma SIB Invest koja je specijalizovana za izgradnju bazena i akva parkova i koja je trebalo da radi i bazen u Donjem Dušniku, učestvovaće  i na novom tenderu, “pa ako pobede – radiće, ako ne- nikom ništa”, kazali su za Srbija vesti.

Rok za završtak projekta je mart 2023. godine, Stojanović sumnja da će sve biti završeno u roku, kao i to da će EU odobiti produžetak roka, posebno nakon ovog raskida ugovora. Filipović je optimista i misli da će radovi kasniti najviše četiri meseca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x