Međunarodni dan bicikla biće obeležen i u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Međunarodni dan bicikla danas će biti obeležen u svetu i Srbiji, a u Beogradu “Bicikl šik vožnjom”.

Vožnja u Beogradu počinje u 17.00 na Trgu Republike a učestvovaće predstavncie UN Srbija, Ambasade Holandije i članovi udruženje Ulice za bicikliste, saopštilo je to udruženje.

Pozvali su sve bicikliste da se pridruže, te naglasili da je cilj manifestacije da se pokaže da vožnja bicikla ne zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Generalna skupština UN je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja.

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi više od 100 godina dok je u Holandiji, biciklizam  procvetao sedamdesetih godina prošlog veka kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu.

Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona, navodi se u saopštenju.

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima.

Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka, smatraju u udruženju Ulice za bicikliste.

Naveli su da je od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta.

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope, ukazano je u saopštenju

U Beogradu će biciklisti voziti od Trga Republike preko Novog Beograda, poznatog po velkom broju poslovnih centara, gde će promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak.

“Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom”, navodi se u saopštenju.

Donosiocima odluka, kako su naveli, će poručiti da briga o građanima podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj “razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza”.

Pozvali su biciklite da se za vožnju “obuku šik” – onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište.

Vožnja se sprovodi u sklopu projekta  “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”.

To je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou.

ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x