Mediji: Vojska Srbije formirala novu jedinicu za prijem PVO sistema iz Kine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/MO)
Podelite vest

Vojska Srbije (VS) formiraće novu jedinicu u okviru 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva koja će biti određena za prijem novog raketnog sistema FK-3 iz Kine, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

U pitanju je drugi raketni divizion, piše taj portal, pozivajući se na informacije iz Službenog vojnog lista.

Ranije, od reorganizacije 250. brigade 2007. godine, postojali su prvi i drugi divizion koje su činile baterije starog sistema Neva-M. U međuvremenu, 2020. godine, drugi je preimenovan u treći divizion, jer je jedinica pod tom oznakom u odbrani od NATO 1999. oborio dva američka aviona.

“Sada FK-3 ne ulazi u jedan od ta dva divizona kao zamena. Sa novom tehnikom formira se nova jedinica sa ranije korišćenom numeričkom oznakom. Da se radi o pripramama za prijem FK-3 može da se zaključi iz korišćenja skraćenica iz engleskog jezika u definicijama nekih formacijskih mesta. U kineskoj odbrambenoj industriji za izvozne proizvode koristi se engleski za pripremu raznih tehničkih priručnika i oznake delova sistema iz praktičnih razloga, jer kinesko pismo ne bi bilo prihvatljivo za korisnike od Latinske Amerike do Dalekog istoka i sada Srbije”, piše taj portal.

Reč je o pozicijama komandira odeljenja osmatračkog radara komandne baterije, komandno-računarskog odeljenja i primopredajnog odeljenja.

Nabavka raketnog sistema PVO FK-3 iz Kine ugovorena je 2019. godine i plaćena je avansno, a taj portal podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. februara najavio da će oružje stići za nekoliko dana.

“Narod hoće da imamo snažnu vojsku, da Srbiji niko nijednog sekunda ne može da zapreti. Za nekoliko dana ćete videti koliko je Srbija danas snažnija, obradovaćemo vas nekim sistemima koji su među najsavremenijim u svetu. Nikada više Srbija neće biti lak plen bilo kome”, rekao je Vučić istog dana na mitingu u Merošini.

Zatim je dva dana kasnije ponovio najavu da nešto stiže i to je precizirao 25. februara.

“Obzirom da je dan ranije počeo rat u Ukrajini možemo da pretpostavimo da zato planirani prevoz posebnog tereta iz Kine nije počeo tog dana. Avion pogodan za prevoz gabaritnog tereta je Antonov 124 koji poseduju samo ruska i ukrajinska preduzeća.  Cenimo da je početak rata iznenadio zvanični Beograd jer se očekivalo da će prevoz FK-3 da se obavi sa iznajmljenim Antonovima. Sada se verovatno traži (ako nije pronađeno) alternativno rešenje”, dodaje se u tekstu.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x