Mediji u EU: Kineski predsednik u Beogradu iz svojih razloga – da ‘očuva Novi put svile’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube RTV Kragujevac printscreen
Podelite vest

Kineski predsednik Si Đinping je u Beogradu da bi očuvao “Novi put svile” jer je Srbija jedan od glavnih oslonaca za uticaj Kine u Evropi – ocenjuju mediji u EU koji pišu da je cilj Pekinga i da održi dugoročnu strategiju za “pripremu Kine za postameričku budućnost Evrope”.

Na to posebno ukazuje italijanski dnevnik “Korijere dela sera” koji predočava da “Si Đinping smatra da čvrstina veza prekoatlantskih saveznika nije baš zajamčena… i verovatno je tu u ponečemu u pravu”.

Svi komentatori ukazuju na zasad nepremostiv problem EU – ogroman deficit u trgovini s Kinom i zaostajanje u razvoju vrhunskih tehnologija.

Nemački list “Zidojče cajtung” piše da će komemoracija povodom 25-godišnjice NATO-bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu proizvesti “upečatljive slike” za publiku u Kini, ali i na celom “Globalnom Jugu” – svetu izvan Zapada, da bi se ukazalo na “licemerje” NATO predvođenog SAD.

Francuski privredni dnevnik “Lezeko” štaviše misli da “Peking Srbiju pretvara u svog ‘Trojanskog konja’ za upliv u Evropi” i navodi da je Kina već preko Srbije zamašno investirala u “nove puteve svile”.

“Kina Srbiju vidi jasno kao jedno središte za svoje investicije i uticaj na stari kontinent.., a Beograd od tog petnaestogodišnjeg strategijskog partnerstva očekuje dragocenu finansijsku podršku, kao i da Kina bude ‘treći stub’ njegove spoljne politike rastegnute između Evropske unije i Rusije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x