Mediji: Kasarna u Priboju gradiće se 2026. godine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook stranica Priboj
Podelite vest

Ministarstvo odbrane je u srednjoročnom planu za period 2024-26. predvidelo 730 miliona dinara za izgradnju kasarne Vojske Srbije (VS) u Priboju, od čega devet miliona ove, 21 milion naredne i 700 miliona dinara 2026. godine, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Dinamika potrošnje novca za radove direktno je povezana sa obnovom kasarne odnosno formiranjem novog bataljona u Priboju.

Po stavovima zvaničnika, polazna zamisao za razvoj novih jedinica je zaštita perifernih delova Srbije koji su pod pritiskom smanjenja populacije. Na tom fonu u Loznici je formiran 111. pešadijski bataljon koji se preoružava na borbena vozila Lazar 3. Pribojski bataljon, s obzirom da će biti brdski, verovatno će biti jedinica lake pešadije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 2019. godine formiranje novih jedinica u Priboju i Loznici u kojima su ranije postojale kasarne.

U konkursu za prijem profesionalnih vojnika u VS od 1. jula 2019. godine prvi put je pomenuta nova jedinica – Vojna pošta 1443 Priboj, ali je naglašeno da će privremeno mesto službovanja biti Kraljevo.

Zatim su Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Miloš Vučević u funkciji ministara odbrane u više prilika najavljivali da će uskoro biti otvorena kasarna u Priboju i formiran bataljon nove strukture koji su predstavili kao brdsko-pešadijski. Vučević, koji je u međuvremenu izabran za premijera, najavio je ranije da će radovi u novoj kasarni u Priboju početi ove godine.

U skorijoj prošlosti u Priboju je bila 6. laka brigada, jedinica koja je u miru imala jezgro za ratni razvoj, a popunjavala se na mobilizacijski poziv vojnim obveznicima iz tog gradića i okoline.

Sada je populacijska baza za popunu bataljona takva da je 2022. godine u Priboju bilo 7.635 muškaraca u radnom kontigentu starosti od 15 do 64 godine. Mlađi će u perspektivi da prođu kroz vojnu obuku, a na stariji deo stanovništva koji je služio vojni rok može da se računa za ratnu popunu bataljona i za potrebe civilne odbrane.

Prilike su nešto bolje ako se kao izvor kadra za bataljon obuhvati širi deo Zlatiborskog okruga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x