Mediji: Intenzivni vojni kontakti Srbije i Zapada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa komandantom KFOR-a general-majorom Anđelom Mikeleom Ristucom, foto: BetaPhoto/Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilović
Podelite vest

Susreti zvaničnika Srbije i visokih vojnih predstavnika Zapada i NATO u poslednja dva meseca su intenzivirani a najavljena je i zajednička obuka sa vojskama SAD, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, poseta predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, holandskog admirala Rob Bauera Srbiji, poslednja je u nizu zvaničnih sastanaka u oblasti vojne saradnje na liniji Srbija-Zapad.

“Bauer je prvo imao sastanak sa srpskim vojnim vrhom, a dočekao ga je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović. Teme razgovora bile su aktuelna bezbednosna situacija u regionu i svetu, kao i saradnja sa snagama KFOR u južnoj srpskoj pokrajini, koje se na Kosovu nalaze pod mandatom Saveta bezbednosti UN, ali su pod komandom NATO”, piše u tekstu.

Bauer je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zajednički zaključak je bio da “treba izbeći dalju eskalaciju na Kosovu i Metohiji”.

“Intenzivniji kontakti sa zemljama Zapada počeli su u septembru posetom komandanta Nacionalne garde Ohaja general majora Džona Herisa. Tema poseta bila je vojna saradnja, general Heris imao je više zvaničnih sastanaka vojne i civilne prirode. Vučić je uručio Herisu Orden srpske zastava drugog stepena. Tokom posete delegacija Vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja i posada aviona KC-135 kojim je kompletna delegacija došla u Srbiju, imala je ekspertske razgovore sa kolegama iz Ratnog vazduhoplovstva VS na temu bezbednosti letenja”, dodaje se.

U Srbiju je zatim došao novi komandant Evropske komande za specijalne operacije Vojske SAD general major Stiven Edvards. Razlog posete bilo je prisustvo obeležavanju godišnjice Misije Halijard, spasavanja savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu a Edvards je imao i sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Intenzivirane su i aktivnosti u regionu, pa je tako Mojsilović posetio Rumuniju, gde je razgovarao o zajedničkim vežbama i obuci specijalnih jedinica, a usledile su posete Sloveniji i Grčkoj.

“Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u rubrici ‘Međunarodna vojna saradnja’ navedeno je pet aktivnosti razgovora delegacija nižeg nivoa na temu saradnje u oblasti odbrane, a koje su održave u septembru i oktobru. Beograd je posetio i novi komandant KFOR-a, italijanski general major Mikele Ristučo, s tim da to nije aktivnost međunarodne vojne saradnje već redovni sastanak koji načelnik Generalštaba Vojske Srbije ima sa svakim novim komandantom međunarodnih snaga u južnoj srpskoj pokrajini”, navodi portal.

Aktivnosti vojne obuke neborbenog karaktera nisu prekidane i pored moratorijuma na obuku i vojne vežbe sa partnerima koji je Vlada Srbije donela krajem februara, zbog početka rata Rusije i Ukrajine. Najviše aktivnosti ima u Centru Atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu.

Od izbijanja rusko-ukrajinskog rata, nije bilo nijedne zvanične aktivnosti sa Oružanim snagama Rusije, osim njihovog zvaničnog prisustva na dogadjajima kao što su polaganje venaca ili obeležavanje važnih datuma iz Drugog svetskog rata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x