Mediji: Građani i aktivisti blokirali put Valjevo-Lajkovac zbog istraživanja litijuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

arhiva Foto: Srbija Vesti/ I.T.
Podelite vest

 Stanovnici sela Lukovac i ekološki aktivisti blokirali su danas oko podneva, put Valjevo-Lajkovac u znak protesta zbog aktivnosti kompanije Eurolitijum koja u tom delu Srbije vrši iskopavanja u potrazi za litijumom, preneli su mediji.

Po navodima portala Nova.rs, medju učesnicima protesta je i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji je najavio blokadu mosta Gazela u Beogradu ukoliko kompanija Eurolitijum “nastavi sa trovanjem zemlje na području Lukavca”.

“Na mestu gde su zaboli sonde, ljudi su ostali bez vode koja je zatrovana borom. Sud je zabranio i presudio da je Eurolitijumu na tom području zabranjeno da vrši istražne radnje, a onda su se setili da to isto rade na razmaku od manje od 500 metara, to isto rade i zabadaju sonde. U kojoj to zemlji je dozvoljeno da se ljudima truje voda”, upitao je Jovanović.

Mediji su preneli i da je u Lukavcu rasporedjeno više policijskih vozila a učesnici skupa, medju kojima su pored predstavnika Ekološkog ustanka i aktivisti udruženja Ne damo Jadar i Kreni-Promeni, najavili su da će blokada trajati oko sat vremena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x