Marković: Poreska uprava Srbije povećala naplatu poreza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest
Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković izjavila je danas, na Kopaonik biznis forumu, da je naplata budžetskih prihoda u nadležnosti te službe prošle godine iznosila 2.593 milijarde dinara, što je 124,2 odsto više nego 2014. godine, kada je naplata iznosila 1.157 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, poslednjih godina, tokom transformacije Poreske uprave, uočen je i trend povećanja iznosa novootkrivenih prihoda, a kao rezultat primene unapređenih kriterijuma analize rizika, što je rezultiralo manjim brojem kontrola, objavila je Poreska uprava.

“Trend smanjenja broja kontrola rezultat je i intenzivnog angažovanja na stvaranju okruženja koje podstiče dobrovoljno poštovanje propisa i preduzimanju čitavog seta mera kojima je Poreska uprava podsticala one koji ne poštuju poreske propise da to učine, ali i one koji su uredni u tome da ubuduće budu još motivisaniji”, rekla je Marković.

Ukupan iznos obračunatih novootkrivenih prihoda u 2023. godini je skoro 35 milijardi dinara, što je za 79 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Istakla je i da je uvođenjem eFiskalizacije, u maju 2022. godine, napraviljen snažan iskorak u borbi protiv sive ekonomije i doprineto opštem uređenju zajednice kroz poštovanje propisa.

Zahvaljujući novom modelu fiskalizacije Poreska uprava danas raspolaže podacima o prometu roba i usluga u maloprodaji u realnom vremenu, koji su uporedivi na nivou teritorije, industrijske grane i na nivou vremena izdavanja, podsetila je Marković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x