Mandatar – otvorena tema, vlada pre zakonskog roka, ne očekuje ništa dobro od razgovora u Briselu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je “otvorena tema” ko će biti mandatar nove vlade čiji će sastav biti poznat u narednih nekoliko nedelja, ali kako je dodala “svakako značajno pre zakonskog roka”.

“To je tema koja je otvorena, videćemo se šta će se dešavati, verujem da ćemo uskoro čuti ko je mandatar i da ćemo uskoro dobiti novu vladu”, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Ona je navela da nije podnela ostavku zbog kritika opozicije koja se pozivala da po zakonu i Ustavu ne može da bude poslanik kao premijerka, dodajući da opozicija “ne poznaje zakon i priča gluposti”.

“Ja sam smatrala da čak i kao premijer u teničkom mandatu nije u redu da glasam za predsednika Skupštine iako bi to bilo potpuno u skladu sa zakonom”, rekla je Brnabić.

Rekla je i da se nada “konstruktivnom pristupu” u planiranom razgovoru Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu, kada bi trebalo da se sretnu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali da “ne očekuje bilo šta dobro”.

“Ne vidim da postoji bilo kakav prostor sa Kurtijem, jer kod njega ne postoji želja za razgovorom. Plaši me i da je visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel rekao da oni ne mogu da nateraju Prištinu na bilo šta. Ali, o čemu mi onda razgovaramo kad je EU garant Briselskog sporazuma”, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Kako je navela, Srbija čeka godinama da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), “ali ne u skladu sa takozvanim kosovskim Ustavom nego kako je dogovoreno u Briselu”.

“Jako je teška situacija, nikad teža i riskantija, moramo da čuvamo mir, ali nikad nije bilo opasnije”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da ZSO mora biti formirana u skladu sa “takozvanim kosovskim zakonima”.

“Ako je to tako onda zaista nemamo o čemu da razgovaramo. Taj takozvani ustavni kosovski sud je rekao da način kako je ZSO dogovorena u Briselu nije u skladu sa njim pa bi to značilo prilagodjavanje već dogovornog i garantovanog od EU”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da bi to značilo da taj Briselski sporazum “više ne važi praktično što bi dijalog činilo besmislenim”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x