Manastir Svete Trojice u Gabrovcu čuva mnoge tajne

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Manastir Svete Trojice u Gabrovcu; Foto: Dragan Vidojković
Podelite vest

Podigli ga Nemanjići, u njemu je sakrivano oružje, a car Dušan je tu pričestio vojsku

Manastir Svete Trojice podignut je početkom 19. veka na temeljima manastira Presvete Bogorodice iz 13. veka. Po predanju, manastir Presvete Bogorodice podigli su Nemanjići, a car Dušan je u njemu pričestio svoju vojsku 1330. godine, neposredno pre bitke kod Velbužda. Današnji hram podignut je u vreme niškog mitropolita Grigorija 1833. godine, a ktitor manastira bio je ugledni niški trgovac kir Kosta Todorović.

Manastir je razoren u vreme niške bune 1841.godine. Ovaj manastir je pred oslobođenje Niša 1877. godine bio stecište zaverenika niškog komiteta koji su predvodili Nikola Rašić i prota Petar Ikonomović. Oružje koje je tajno prenošeno iz Srbije u periodu od 1874. do 1877. godine sakrivano je u manastiru. Manastir je obnovljen 1873. godine, kada je dograđen drveni trem, a Crkva freskopisana motivima iz Biblije, portretima Miloša Obilića i cara Lazara. Na južnoj strani zapadnog zida nalazi se portret kir Koste Todorovića. Na molbu meštana sela Gabrovac 31.oktobra 1909.godine, manastir je pretvoren u parohijsku Crkvu, odlukom Svetog arhijerejskog sabora.

KULTURNO ISTORIJSKO NASLEĐE i turistički potencijali GRADSKE OPŠTINE PALILULA-NIŠ,

autor: Dragan V.Vidojković; izdavač: Gradska opština Palilula–Niš;
recenzenti: prof. dr Ivan Cvetanović i prof. dr Vladeta Radović;
CIP KATALOGIZACIJA ISBN 978-86-87855-10-6, mart 2017. 

AKTUELNO

U nedelju Svih Svetih, 11. juna 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svete Trojice u Gabrovcu kraj Niša.

Preosvećenom Episkopu sasluživali su protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u penziji, protojerej-stavrofor Vlajko Grabež, sveštenik u penziji, protojerej Miodrag Pavlović, Arhijerejski namesnik prvi niški, jerej Đorđe Mirković, paroh gabrovački, jeromonah Pantelejmon (Mijailović), đakon Nikola Eraković i đakon Predrag Piperski.

Na kraju Svete Liturgije, Preosvećeni Vladika je osvetio pripremljeno praznično koljivo, piše na sajtu Eparhije Niške.

Foto: eparhijaniska.rs printscreen

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x