Mali: Vlada Srbije danas o predlogu budžeta za 2024.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Siniša Mali; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas Vlada Srbije razmatrati predlog budžeta za narednu godinu, koji je, kako je naglasio, razvojni i predstavlja nastavak dosad vođene politike, a plan je da bude usvojen do kraja meseca.

Mali je za RTS rekao je da predlog Zakona o budžetu za 2024. obuhvata povećanje plata, penzija, kao i velika ulaganja u kapitalne investicije, jer će 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti usmereno ka kapitalnim ulaganjima,  koliko će biti izdvojeno i za poljoprivredu, a najavio je i veća ulaganja za kulturu, prosvetu i zdravstvo.

“Projekcija rasta za narednu godinu je 3,5 odsto, a BDP će biti između 74 i 75 milijardi evra. Projekcija za narednu godinu je da će nam javni dug u odnosu na BDP biti 51,7 odsto, sa svim ulaganjima, a prosek evrozone je oko 90 odsto. Potpuno držimo makroekonomsku stabilnost i čuvamo naše finansije, uprkos krizama i investicijama”, rekao je ministar.

Dodao je da će ciljani deficit u budžetu za narednu godinu biti 2,2 odsto, podsetivši da je plan za 2023. bio deficit od 3,3 odsto, a kroz rebalans je smanjen na 2,8 procenata.

Istakao je i da u novijoj političkoj istoriji budžet nikada nije bio završen ranije – u oktobru, navodeći da je važno da bude i usvojen na vreme, s obzirom na predstojeće izbore.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x