Mali: Strani investitori pokazali poverenje u srpsku ekonomiju, javni dug u januaru 50,2 odsto BDP

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Srbija je ostvarila ogroman uspeh na međunarodnom tržištu kapitala uz nikada veće interesovanje investitora da ulažu u njene hartije od vrednosti, što je pokazatelj ne samo ekonomskih rezultata do sada već i poverenje u ono što planiramo, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je za RTS rekao da interesovanje investitora nikad nije bilo veće za srpske obveznice i da je na tržištu kapitala prikupljeno 1,75 milijardi dolara.

“Na kraju januara ćemo imati udeo javnog duga u BDP-u od 50,2 odsto”, istakao je Mali.

Ministar finansija je objasnio da je aktivnije tržište u dolarima nego u evrima i da se zbog toga Srbija zadužila u dolarima i dug zamenila u evre, i na taj način minimizirala rizik.

“Uz kontolu javnog duga mi ćemo to uložiti u infrastrukturu, a ne za potrošnju. Mi plate i penzije povećavamo iz realnih izvora, apsolutno smo solventni, imamo novac i izmirujemo sve svoje obaveze i to je velika sigurnost za naše građane”, rekao je Mali.

Naveo je da za nagradnu igru “Uzmi račun” i pobedi vlada veliko interesovanje, a uskoro počinje i izvlačenje.

“Svaki račun koji skenirate je potencijalni dobitni tiket, podelićemo 10 stanova. Za građane je najbinije to da svaki dinar koji ne ode u sivu ekonomiju biće uložen u nove škole, vrtiće, bolnice i sve ono što je potrebno građanima”, rekao je Mali.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x