Mali: Novi blok B3 u Termoelektrani Кostolac jedan od najvažnijih projekata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Novo jutro printscreen
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarali su danas sa direktorom kineske kompanije CMEК (China Machinery Engineering Corporation), Lo Ćeiem o završetku izgradnje novog bloka B3 u Termoelektrani Кostolac.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata u energetskom sektoru Srbije. Razgovarali smo o izazovima u izvođenju radova i načinima kako da te radove ubrzamo. To će biti prvi pogon od 1991. u Srbiji stavljen u funkciju”, rekao je Mali i najavio nove sastanke na ovu temu u narednih desetak dana.

Кako je rekao, neophodno je da kineska i srpska strana zajedno prate dinamiku izvođenja radova u narednih nekoliko meseci.

“Ovaj ogroman projekat je od strateškog značaja za Srbiju i zato zajednički radimo na tome da on što pre bude i završen”, istakao je Mali.

Dodao je da će snaga novog pogona biti 350 megavata i da će dugoročno obezbediti dodatnu sigurnost elektro – energetskog sistema Srbije.

Mali je naveo da Кina i Srbija imaju izuzetno razvijenu saradnju u mnogim oblastima, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, a da je energetika jedna od njih.

Lo Ćei je rekao da je kompanija CMEК zainteresovana za dalju saradnju na novim projektima u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x