LSV: Pravo na upotrebu maternjeg jezika da ne bude samo mrtvo slovo na papiru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je vlast da mnogo snažnije podrži ustavna i zakonska prava pripadnika nacionalnih zajednica na korišćenje maternjeg jezika.

U Srbiji su ta prava kvalitetno propisana Ustavom i zakonima, ali su često samo mrtvo slovo na papiru. Brojni su problemi u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika, obrazovanje i informisanje.

“U Vojvodini je sve manje škola u kojima se uči na jezicima nacionalnih zajednica. Mediji, koji su decenijama imali višejezične sadržaje, danas su ugašeni ili potpuno komercijalizovani”, saopštavaju u LSV.

Danas u Zrenjaninu, Somboru, Kikindi ili Temerinu nema ni sekunde programa na jezicima manjinskih zajednica, a samo su u Zrenjaninu, na primer, u službenoj upotrebi, osim srpskog, još tri jezika, napominju u saopštenju.

“Duh višenacionalne i multikulturalne Vojvodine je već duže od tri decenije pod snažnim udarima nacionalističke politike. Ona je prisutna i danas i doprinosi kreiranju lošeg ambijenta u društvu”,

Bogatstvo Vojvodine mora biti sačuvano, a politika netolerancije i nacionalozma mora biti poražena, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Jan Gages, član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x