LSV: Borba protiv afričke svinjske kuge mora biti sistemska, striktna i neselektivna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/borevina
Podelite vest

Bez obzira na uporne apele Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI, institucije sistema i dalje reaguju na isti način kao i prethodnih godina – usporeno i kratkotrajno. Afrička svinjska kuga, pored nemerljivih posledica koje trpi ceo stočni fond, još jednom je ogolila potpunu nesposobnost države da se izbori s elementarnim problemima koji već decenijama muče naše poljoprivrednike, saopštili su.

LSV-VOJVOĐANI smatra da je krajnje vreme za ozbiljno rešavanje ovog problema.

Umesto ad-hoc reakcija, bez jasnog dugoročnog plana i programa, neophodno je hitno uspostavljanje sistemskih rešenja. Ključna mera, kako se ovako nešto ne bi ponovilo, jeste izuzetno striktna i neselektivna kontrola.

“Zahtevamo hitno i odlučno pojačanje kontrole žive stoke. Svedoci smo višegodišnjeg nekontrolisanog ponašanja  trgovaca i nakupaca, koje ne jenjava ni u ovom trenutku. Trenutni nekontrolisani uvoz lekova i lečenje životinja na sopstvenu ruku, bez veterinarskog nadzora, dodatno dolivaju ulje na vatru i dovode do ekspanzije bolesti. Veterinari, njihova stručnost i znanje su nam neophodni u ovom trenutku i svako odstupanje od njihovih saveta i uputa nikako ne može smiriti celokupnu situaciju”, piše  saopštenju prosleđenom medijima.

Po njihovim rečima realnost  je više puta potvrdila da dosadašnja kaznena politika nije dala željene rezultate.

“Stoga ističemo potrebu za pooštravanjem mera, posebno u slučajevima kada prilikom transporta svinja odgovorno lice nema adekvatnu papirologiju. Takođe, neophodno je svako neprijavljivanje obeležavanja svinja adekvatno kazniti. Država bi trebala doneti odluku o zabrani povrata štete onima koji nisu odgovorno postupali, jer neodgovorno ponašanje ugrožava ne samo poljoprivrednike, već i celokupno stanovništvo”.

Naglasili su da ovo nije samo pitanje stočara, već pitanje sigurnosti hrane, zdravlja građana i opstanka ruralnih područja. Ako vlast ne preduzme hitne i odlučne mere, posledice će biti katastrofalne za celokupnu državu, zaključili su.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x