Lazović zahtevao i od Irene Vujović da utvrdi ko je sakrio narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Narodni poslanik Radomir Lazović zahtevao je danas od ministarke za zaštitu životne sredine, Irene Vujović da utvrdi ko je sakrio narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora od narodnih poslanika.

Lazović je u ime Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, koristeći mehanizam poslaničkih pitanja i tražeći obaveštenja na sednicama narodne skupštine, prethodno utvrdio da narodna inicijativa koju je potpisalo 38 hiljada građana nikada nije stigla ni do nadležnog ministarstva, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog odbora Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa. Ovo znači da je narodnu inicijativu neko i bukvalno namerno sklonio iz redovne procedure i sakrio.

Lazović je pozvao ministarku da, iako se ona zalaže za iskopavanja litijuma, utvrdi ko je sakrio narodnu inicijativu od narodnih poslanika i na taj način najgrublje povredio zakon. Ovo isto pitanje Lazović je uputio i predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću na svakom dosadašnjem zasedanju parlamenta.

“Ako je SNS tako siguran da bi trebalo nastaviti iskopavanje litijuma, zašto se plaši da se u parlamentu o tome razgovara i zašto kršenjem zakona beži od rasprave?” – izjavio je Radomir Lazović Na sednici odbora za zaštitu životne sredine.

Narodni poslanik Đorđe Pavićević poručio je da će Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, tražiti formiranje posebne komisije koju će činiti poslanici svih poslaničkih grupa kako bismo utvrdili kako je došlo do toga da se Narodna inicijativa koju je potpisalo 38 hiljada ljudi sakrije od narodnih poslanika.

Podsetimo da je Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd upozoravao da se od iskopavanja litijuma nije odustalo, već da je zbog opravdanog nezadovoljstva građana i blizine izbora, SNS samo pauzirao projekat Rio Tinta. Danas postoji opasnost da će se umesto Rio Tinta na vratima pojaviti neka nova kompanija koja ima možda bolji imidž u javnosti, ali koja će ostaviti jednako loše posledice po zdravlje i život građana Srbije, ako do iskopavanja litijuma dođe.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x