Lazović: Vučić i Đilas pričom o izborima zamajavali Beograđane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Narodni poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da Aleksandar Vučić i Dragan Đilas treba da snose političku odgovornost jer nisu održali obećanje da će ovog proleća biti održani gradski izbori.

Lazović je agenciji Beta kazao da je dogovor Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa od 11. aprila prošle godine bio samo “zamajavanje” javnosti i da izbora neće biti sve dok to ne bude odgovaralo Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

“Smatram da i Vučić i Đilas treba da snose političku odgovornost zbog toga što su nakon tajnog sastanka održanog 11. aprila prošle godine obećavali gradske izbore na proleće, od kojih očigledno nema ništa. Taj sastanak bio je politički zemljotres koji je potpuno razvodnio i otupeo borbu za svaki ukradeni glas na prethodnim izborima”, ocenio je Lazović.

Podsetio je da su se tada sve opozicione stranke i pokreti dogovorili da podrškom listi koja je bila na ivici cenzusa (Ajmo ljudi-Duško Vujošević), preokrenu rezultat koji je u mandatima bio izjednačen.

“Da se u toj nameri istrajalo, opozicija bi imala većinu i u skupštini, kao što je imala i 70.000 glasova birača više od SNS-a”, rekao je on.

Lazović je naveo da je Ne davimo Beograd, zajedno s drugim opozicionim organizacijama pokrenuo izglasavanje nepoverenja gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i da je opozicija zahtevala vanredne gradske izbore.

“Ovaj zahtev uputili smo zvanično, kroz institucije, a ne na nekakvim tajnim sastancima. SNS se sakrio i pobegao od ovog izjašnjavanja, a tada je svima bilo jasno da je dogovor Vučića i Đilasa bio samo zamajavanje javnosti i da izbora neće biti sve dok to ne bude odgovaralo SNS-u. Mislim da je ovo odgovornost i jednoga i drugoga”, naglasio je Lazović.

Na pitanje Bete kolike su šanse opozicije da smeni aktuelnu vlast, Lazović je rekao da je smena vlasti neminovna i da su šanse velike jer je razočarenje građana u postupke naprednjaka iz dana u dan sve veće.

“Opozicija ima velike šanse da smeni naprednjačku vlast, posebno u Beogradu. Najbolji rezultat bi se ostvario izlaskom u više programskih kolona. Neophodna je komunikacija i dogovor o nenapadanju, saradnja u kontroli izbora, uvažavanje i koordinacija delovanja. Prema izjavama iz medija čini se da se i kolege iz opozicije slažu s ovim principima, pa sam optimista i verujem da će doći do jednog drugačijeg opozicionog delovanja u budućnosti, uz veću međusobnu podršku i razumevanje”, smatra Lazović.

Po njegovim rečima, izbori u Beogradu bi trebalo da se održe odvojeno od drugih nivoa izbora.

“Za sve bi bilo dobro da se izbori za Beograd održe odvojeno od drugih nivoa izbora, kao i da se ograniči mogućnost Aleksandru Vučiću da bude nosilac na svim nivoima izbora, od mesne zajednice do predsednika”, zaključio je Lazović.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je 11. aprila 2022, nakon sastanka s predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem, da je zahtevao da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna.

Predsednik Vučić je javno odgovorio 17. aprila na TV Pink da, ukoliko najveća opoziciona lista bude želela prevremene gradske izbore u Beogradu, da je on spreman za ponavljanje izbora.

“Mi smatramo da je logično da ima neka pauza od šest meseci, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem ni ranije da idemo na izbore”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je na sastanku s Đilasom rekao da opozicija razmisli kada želi izbore i da predloži.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x