Lazarević: Zemlja koja želi u EU ne može da ima ambivalentnu politiku prema Rusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 16.12.2021. - Programska direktorka CEP Milena Lazarevic obraca se novinarima pred pocetak panel diskusija na temu predsedavanja EU "Od Slovenije do Francuske", danas u EU info centru u Beogradu. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Zemlja koja nastoji da pristupi EU ne može da zauzima ambivalentnu politiku prema Rusiji i Srbija treba da se uskladi sa sankcijama, rekla je iz Talina za Euraktiv Srbija i Betu programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević.

Ona je rekla da je na konferenciji o bezbednosti Lenart Meri u Estoniji bilo dosta govora o položaju Srbije i o njenom značaju za izvoz moguće nestabilnosti u ostatak regiona.

Konferencija je počela 13. a završila se danas, 15. maja.

“Takođe se govorilo o značaju snažnog angažmana EU sa Srbijom i sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem naročito, u kontekstu obezbeđivanja da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU i sa politikom sankcija”, rekla je Lazarević.

Programska direktorka CEP govorila je na panelu o uticaju rata u Ukrajini na bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i odnosu Zapadnog Balkana sa EU koji je održan po Četam haus pravilima.

“Generalno postoji percepcija da Srbija nije uradila ono što bi trebalo da uradi i da nije na pravoj strani”, rekla je Lazarević.

Prema njenim rečima, na konferenciji, i u diskusijama generalno, preovlađuje rešenost i odlučnost da se obezbedi sva moguća podrška Ukrajina da pobedi u ratu sa Rusijom i obezbedi sopstvenu samostalnost i pravu nezavinost na dugi rok.

“U tom smislu, smatra se da jedna evropska zemlja koja nastoji da pristupi EU ne može da zauzima ambivalentnu, pa čak i donekle, u nekim trenucima, pozitivnu politiku prema Rusiji, ali je fokus na toj neodrživosti ambivalentnosti i na potrebi da se Srbija uskladi sa sankcijama”, rekla je Lazarević.

Ona je rekla i da, prema njenom mišljenju, postoji razumevanje potrebe da se pomogne Srbiji i drugim zemljama, kao i generalno slabijim ili manje razvijenim zemljama koje će biti teško pogođene sankcija, i da im se obezbedi podrška u suočavanju sa posledicama uvođenja sankcija Rusiji.

Na skupu se govorilo i o diverzifikaciji energetskog snabdevanja za Evropu i o budućnosti politike sankcija prema Rusiji.

Na tom planu, kako je rekla Lazarević, i pored sagledavanja realnih problema sa kojima se vlade evropskih zemalja suočavaju, postoji velika doza spremnosti i pritiska da se sankcije dalje pooštravaju i da se zatvaraju do sada uočene “rupe” u implementaciji sankcija.

Lenart Meri je konferencija o bezbednosti i međunarodnim odnosima i tradicionalno se organizuje svake godine u Talinu.

Konferencija okuplja predstavnike vlada, civilnog sektora, tink-tenkova i privatnog sektora iz Evrope, Amerike i nekih azijskih zemalja a fokus su joj Rusija, Kina, odnos Evrope i Rusije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x