Latinska crkva, retka građevina iz prednemanjičkog perioda (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Latinska crkva ili Rusalija u Gornjem Matejevcu, na brdu Metoh iznad Niša,  posvećena je svetoj Trojici i spada u grupu retkih očuvanih građevina iz prednemanjićkog doba. Podignuta je najverovatnije u prvoj polovini 11. veka, u doba vizantijske vladavine tim prostorom.

Latinska crkva svoj narodni naziv je dobila po Dubrovčanima (katolicima tj. Latinima) koji su je koristili tokom 16. veka. U periodu od 1968. do 1974. godine, na crkvi su obavljeni konzervatorski i restauratorski radovi, tokom kojih joj je vraćen njen izvorni oblik, koji je rekonstruisan na osnovu ostataka i arheoloških istraživanja. Danas se Latinska crkva nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Latinska crkva je jednobrodna građevina malih dimenzija. Ima osnovu upisanog krsta sažetog tipa sa kupolom i polukružnom oltarskom apsidom. Njena unutrašnjost je parovima bočnih pilastra, povezanih lukovima, podeljena na tri traveja, nejednakih dimenzija, tako da su bočni (istočni i zapadni) zasvedeni poluobličasto, dok se nad centralnim formira osnova kupole. Sama kupola je osmostrana sa četiri prozora. Crkva je imala i narteks (koji je danas očuvan samo u nivou temelja) za koji se smatra da su ga podigli Dubrovčani.

 

 

U njenoj unutrašnjosti nisu pronađeni ostaci srednjovekovnog živopisa, ali je poznato da je 1870. godine oslikana, tada je slikan i lik „Svetog Miloša Obilića“ u prirodnoj veličini.

Spoljašnjost crkve ukrašena je upotrebom vizantijskog načina gradnje (naizmeničnim postavljanjem redova belog kamena i crvene opeke), slepim arkadama i plastičnom dekoracijom, a u njenoj gradnji je iskorišćena i jedna rimska nadgrobna stela.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x