Lajčak: Uskoro poziv glavnim pregovaračima Srbije i Kosova na dijalog o sledećim koracima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će uskoro pozvati glavne pregovarače u dijalogu da razgovaraju o sledećim koracima i unapređenju primene Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Lajčakov poziv dolazi posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova  Aljbina Kurtija protekle nedelje sa liderima Francuske, Nemačke, Italije i EU na margini sastanka Evropskog saveta u Briselu.

“Pozdravljam što su obojica vođa pokazala spremnost da primene Sporazum mada nisu mogli da se slože o modalitetima”, poručio je Lajčak sinoć na Fejsbuku u svom redovnom nedeljnom rezimeu dešavanja prethodne nedelje.

On je dodao da su vođe imali komentare i pitanja o evropskom predlogu za statut o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koje su strani izaslanici predstavili tokom zajedničke misije prethodne subote.

Izrazio je nadu da će narednih nedelja moći da se razjasne otvorena pitanja i zabrinutost.

Lajčak je rekao da statut koji su evropski izaslanici predstavili nudi “moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima i ne prelazi spremnost koje su strane ranije definisale”.

On je naglasio da i Srbija ima obaveze proistekle iz Sporazuma na koji se obavezala i da je potrebno da se vidi napredak u tome.

“Ali nije to jedini element koji treba primeniti. Srbija takođe ima obaveze koje nisu ispunjene iz Sporazuma i potrebno je da vidimo da se paralelno u tome napreduje, tako da i Kosovo i Srbija dobiju ono oko čega su se dogovorili”, napisao je Lajčak.

On je rekao da se sada treba “usmeriti na unapređenje primene Sporazuma bez preduslova ili odlaganja” i da, kao što je jasno rečeno, formalnosti ne treba da stoje na putu važnih procesa.

“S tim u vidu pozvaću uskoro u Brisel glavne pregovarače da razgovaraju o sledećim koracima”, rekao je Lajčak.

On je podsetio da su na marginama Evropskog saveta predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU Žozep Borel bili domaćini Vučiću i Kurtiju na sastanku u podršku dijaloga uz posredovanje EU.

Rekao je da je ideja tih sastanaka bila “laka”, da se nastave razgovori od prethodnog vikenda tokom zajedničke misije stranih posrednika Prištini i Beogradu i da se krene napred u primeni Sporazuma na putu normalizacije.

Ukazao je da je trebalo da to budu kartki pregovori koji su se produžili i evropske vođe su morale da napuste sastanak Saveta EU i vode odvojene razgovore sa Vučićem i Kurtijem.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x