Lajčak: Od Kosova i Srbije se očekuje da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je posle posete Beogradu i Prištini gde je bio sa izaslanicima SAD, Francuske, Nemačke i Italije, da očekuju od Kosova i Srbije da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa, kao i da tu činjenicu ne menjaju događaji od 24. septembra koje osuđuju.

Lajčak je u redovnoj objavi sinoć na Fejsbuku napisao da se upravo vratio sa zajedničke posete Kosovu i Srbiji na kojoj je bio sa glavnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Oni su, kako je napisao, u Prištini i Beogradu razgovarali sa predsednikom  Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem kako da se ide napred u  normalizaciji odnosa i ostvari napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji.

Tema je bila i bezbednost na severu Kosova, napisao je Lajčak i dodao da su istakli “obojici vođa da “događaji od 24. septembra predstavljaju “jasnu esekalaciju bez presedana što takođe demonstrira da su sada deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad”.

“Zajedno sa našim partnerima ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi i da očekujemo punu saradnju Srbije u tom smislu”, napisao je Lajčak.

On je dodao da događaji od 24. septembra (u selu Banjska na severu Kosova), “ne menjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ušli u Sporazum o normalizaciji ranije ove godine”.

“U našim razgovorima preneli smo očekivanja da će Kosovo i Srbija u potpunosti ispuniti obaveze iz Dijaloga. Svak uslovljavanje ili odlaganje su neprihvatljivi”, ukazao je Lajčak.

Zahvalio se partnerima na poseti i rekao da će “uskoro nastaviti razgovore”.

U subotu su međunarodni izaslanici posetili Prištinu i Beograd. U delegaciji su bili specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni su u Prištini razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i zatim u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lajčak je posle razgovora u Beogradu izjavio da od Srbije i Kosova očekuje da počnu da izvršavaju svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma, ali i svih prethodnih postignutih sporazuma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x