Kusturica: Svi filmovi ovogodišnjeg Kustendorfa imaju nivo paradoksa u kome živi današnji svet

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Osnivač filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da svi filmovi koji će učestvovati na ovogodišnjem festivalu obrađuju egzistencijalna pitanja i apsurd, odnosno “paradoks u kome živi današnji svet”.

Kusturica je, najavljujući u Vladi Srbije festival koji će biti održan na Mećavniku na Mokroj gori od 25. do 29. januara, kazao da taj festival od osnivanja nije bio komercijalne prirode.

“Festival se ne prilagođava novim uslovima, odnosno onima koji od filma vide samo robu”, istakao je on.

Naveo je da će se na festivalu naći naslednici autora koji su slavljeni na njemu prethodnih 16 godina i da će se u takmičarskom delu naći 14 filmova od gotovo 400 pristiglih prijava.

“Za nagradu Zlatno jaje, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske”, kazao je Kusturica.

Žiri će, kako je dodao, činiti italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, srpski glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Kusturica je istakao da će gosti festivala ove godine biti autori filmova iz programske celine “Savremene tendencije”. Među njima će biti Suzana Nikjareli, brazilski reditelj Gregorije Graciozija, japanska rediteljka Čija Hajakava i italijanska rediteljka Paola Vircija, čiji će filmovi “Kjara”, “Tinitus”, “Plan 75” i “Suša” biti prikazani na festivalu.

Ministarka kulture Maja Gojković kazala je da to ministarstvo od 2008. podržava “Kustendorf”, ističući i da je taj festival “ušao u kalendar velikih svetskih filmskih festivala”.

Istakla je da je festival značajan za Srbiju, jer slavi kulturu i film i najavila da će ove godine prvi put prisustvovati tom festivalu.

“Ovaj festival nije komercijalne prirode i nikako ne možemo da očekujemo da ćemo otići tamo i gledati ‘Umri muški’ 60. deo”, kazala je ministarka.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x