Kuper: Beograd i Priština uživaju u medijskoj pažnji i ne postižu dogovor

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Olivier Matthys
Podelite vest

Nekadašnji posrednik u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper (Cooper) izjavio je da obe strane uživaju u medijskoj pažnji ali ne postižu dogovor, što je dokaz koliko su slabe, preneo je kasno sinoć Glas Amerike (Voice of America).

“Deluje da oni (Beograd i Priština) ne vide neku posebnu opasnost u tome i nisu zabrinuti. Kao da uživaju u medijskoj pažnji, bombastičnim izjavama i pokazivanjem navodne snage. Ali, time što ne postižu dogovor – zapravo pokazuju koliko su slabi”, rekao je bivši britanski diplomata.

Kuper je dodao da ima utisak da ni Beograd ni Priština, nisu odlučili da žele rešavanje problema.

Bivši diplomata mogućnost postizanja “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu koji je podržala Evropska unije, vidi kao odličnu priliku”.

“To bi bilo sjajno – iako nisam siguran šta su detalji takvog predloga. Mnoštvo njih kruži unaokolo – brojni predlozi su testirani u javnosti. Davnih dana postignut je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom – što se činilo kao razuman način da se priđe pitanju Srba na Kosovu”, rekao je Kuper i dodao da nije siguran da li su strane u procesu spremne na tako nešto.

Kuper je ocenio da je vitalnog značaja da EU i SAD zajednički rade na tome.

“Od vitalnog je značaja da se zajednički radi na tome, jer situacija zaslužuje pažnju i potencijalno je opasna. Dvadeset godina proteklo je od sukoba na Kosovu, to je dug period, a stvari još nisu rešene”, rekao je Kuper i dodao je stanje je bolje, neke od stvari su zaključene, ali proces nije okončan.

Kuper je u 2011. i 2012. godine posredovao u razgovorima koji su počeli pošto je Međunarodni sud pravde 2010, na zahtev Srbije, izneo savetodavno mišljenje da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.

Posle toga Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom je Srbiju i Kosovo pozvala na dijalog o podsticanju saradnje – što bi, kako je navela, osiguralo napredak dve strane na putu članstva u Evropskoj uniji i bolji život njihovih građana.

To je ujedno bila i uvertira za početak tehničkog dijaloga, podseća VoA.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x