Krkobabić: Hitno promeniti PIO sistem koji se odnosi na poljoprivredne penzije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaVideo printscreen

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je potrebna hitna i korenita reforma u delu PIO sistema koji se odnosi na poljoprivredne penzije, jer je, kako je istakao, trenutna situacija neizdrživa i neodrživa.

“Apsurdno je da neko sa pola hektara uplaćuje isti doprinos, kao i neko ko poseduje 5.000 hektara”, kazao je on u intervjuuu za “Politiku”.

Kako je precizirao, za poljoprivrednike je najpovoljnije rešenje otpisati njihova dugovanja u celosti, a manje povoljno je reprogramiranje glavnog duga uz otpis kamate.

“Kako je reč o velikom broju ljudi koji su u poznim godinama, reforma mora biti korenita, sveobuhvatna i socijalno odgovorna”, kazao je Krkobabić.

On je ponovio da se zalaže za uvođenje socijalne garantovane penzije.

“Reč je o posebnom vidu socijalnog davanja od najmanje 100 evra za starije od 65 godina koji nisu i neće ostvariti pravo na penziju, a nemaju imovinu i druga primanja. Među njima je najviše žena i to žena sa sela”, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, “socijalna garantovana penzija je institut socijalne politike i ne treba je dovoditi u vezu sa Fondom PIO, niti sa bilo kojom vrstom penzija”.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x