Kreni – promeni: U Srbiji se planira otvaranje 74 rudnika, Nišlije potpišite peticiju protiv (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Predstavnici inicijative Kreni-promeni i Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) najavili su danas u Nišu na skupu “Srbija nije na prodaju” da će u tom gradu od ponedeljka početi potpisivanje peticije za narodnu inicijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji.

Oni su pozvali Nišlije da u što većem broju kažu “ne” iskopavanju litijuma i bora, uz napomenu da će lokacija na kojoj će se potpisi prikupljati biti odredjena do ponedeljka i moći će da se vidi na internet stranici Inicijative Kreni-promeni.

Okupljene na platou kod Tržnog centra “Kalča” podsetili su da se u Srbiji planira otvaranje čak 74 rudnika.

Izvršna direktorka te inicijative Marina Pavlić kazala je da se iskopovanja obavljaju širom zemlje, da čekaju sve nas i da ne možemo da žmurimo na to.

“Naša zemlja je poprilično mala i ukoliko se otvori rudnik u Jadru, pa ta zagadjenost ode u Drinu, Drina vrlo brzo ode do Save i Dunava, i do svih nas”, istakla je Pavlić.

Direktor Inicijative Kreni-promeni Savo Manojlović je istakao da je preko 60 naučnika, akademika i profesora, istaklo jasne argumente da u Srbiji nije moguće iskopavanje litijuma i bora bez ekološkog uništenja zemlje.

“Nove tehnologije nije moguće primeniti u našoj zemlji. One se primenjuju u pustinjama gde nema naselja i živih sredina”, rekao je Manojlović.

Srbija bi, dodao je, imala benefit od iskopavanja litijuma, kao narod Konga od iskopavanja dijamanata.

“Da rudarstvo vodi u prosperitet onda bi zemlje Afrike i Južne Amerike bile najbogatije”, naglasio je Manojlović.

Kako je kazao, Kreni-promeni ne može sada da traži da se svi postojeći rudnici zatvore, ali može da traži da kompanije u Srbiji, bilo da su kineske, ruske, iz Evropske unije ili Velike Britanije, primenjuju najviše ekološke standarde koje bi morale da primenjuju i u sopstvenoj zemlji.

“Hajde da se takmičimo koji grad će sakupiti više potpisa, da pokažemo o više voli ovu zemlju”, izjavio je Manojlović.

On je kazao da je poruka Inicijative Kreni-promeni da bez obzira ko god u Srbiji pobedi na izborima neće moći da radi ono što želi.

“Nećemo da se prema nama odBenose kao prema plemenu. Ovo će postati zemlja slobodnih, dostojanstvenih ljudi”, rekao je Manojlović.

Nenad Mirković, član SEOS-a rekao je da svako treba da ode da vidi kako izgleda istok Srbije, kako izgleda jalovište kod Bora, da bi mogao da zna šta nas čeka budemo li dozvolili rudnike u Srbiji.

Mirković je rekao da nije bitna politika, niti ko je na vlasti, već je bitno da ne prodamo zemlju i ne ostavimo deci tako veliki problem kao što su rudnici.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x