Kreni-promeni predao peticiju sa 30.000 potpisa protiv rušenja sajamskih hala u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Sajam.rs
Podelite vest

Pokret Kreni-promeni predao je danas, u zgradi Skupštine grada Beograda, peticiju sa blizu 31 000 potpisa građana kojom se zahteva da se ceo kompleks Sajma stavi pod zaštitu, i da se odustane od rušenja hala. U protivnom vlast će se suočiti sa građanskom neposlušnošću, saopštio je Pokret.

Vođa Tima za Sajam Angelina Jokić poručila je vlastima da Sajam mora ostati jedan do simbola Grada, tako da se ne sme dozvoliti njegovo rušenje, zbog čega je i pokrenuta peticija pod nazivom “Zaštitimo Sajam. Rušenje Beograda mora da stane”.

Arhitekta Zorica Rančić pozvala je kolege iz struke – arhitekte, urbaniste i zaštitare da zajedno zaštite indentitet Beograda “da ne bi izgledao kao gradovi iznikli iz prašine koji međusobno liče i da genijalnost naše pameti i naših ruku ne zauzme uvozna konfekcija”.

“Svi želimo da se Beograd razvija, ali održivi razvoj nije rušenje svega po svaku cenu kako bi se nešto zidalo, već čuvanje svog kulturnog identiteta i svega vrednog. U Beogradu ima dosta mesta gde može da se gradi”, rekla je Rančić.

Prema njenim rečima, ne sme se dozvoliti rušenje hala 2 i 3 jer su po svemu jednake vrednosti hali 1, za koju je planirano da bude sačuvana. Tokom obraćanja medijima najavljeno je da će pokret za desetak dana pozvati predstavnike struke pa podrže dokument o potrebni očuvanja Sajma, čija je izrada u toku.

Članovi Pokreta Kreni-promeni su tokom obraćanja novinarima istakli parole – “Sajam smo svi mi”, “Sajam je naš ponos”, “Sajam nije jefina serijska gradnja spavaonica lošeg kvaliteta”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x