Kreće saobraćaj brzom prugom Beograd-Novi Sad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: pustiinspiracijudatevozi.rs printscreen
Podelite vest

Prvi brzi voz u Srbiji od 200 kilometara na sat, pod nazivom “Soko”, krenuće danas novom prugom od Beograda do Novog Sada, koja je otvorena posle izgradnje u koju je uloženo oko 935 miliona dolara.

Direktni vozovi će od stanice Beograd-Centar, u Prokopu, do centra Novog Sada, kako je najavljeno, stizati za 36 minuta.

Deonica Beograd-Centar – Stara Pazova, od 34,5 kilometara, gradjena je iz kredita kineske Eksim banke, a vrednost ugovora bila je 350,1 milion dolara. Izvodjač radova je bio kineski konzorcijum “Čajna reilvej internešenel” i “Čajna komjunikejšens konstrakšn kompani”.

Na deonici Stara Pazova-Novi Sad, u dužini od 40,4 kilometra, radove je izvodila ruska kompanija “RŽD Internešenel”, a ukupna vrednost tog projekta je 585,5 miliona dolara. Finansiranje je obezbedjeno iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Na brzoj pruzi putnike će prevoziti stariji tip elektromotorne garniture, kao i dve nove “Štadlerove” dabl-deker garniture sa 314 mesta.

U tim novim vozovima sa 12 kliznih vrata su i aparati za kafu, deo za glomazan prtljag i bicikle, deo za presvlačenje beba, besplatan internet. Stjuardi i stjuardese će prodavati kafu, sokove, grickalice, salate, sendviče, a plaćanje će biti moguće u gotovini i karticama.

U novim vozovima su i toaleti za osobe sa ograničenom pokretljivošću, vaj-faj sistem za rezervaciju sedišta, sistem za zvučna obaveštenja i monitori za vizuelno obaveštavanje putnika, uključujući i prikaz rezervisanih mesta u vozu.

Karte i polasci

U promotivnom periodu, najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tomislav Momirović, karta u jednom pravcu koštaće 300 dinara, a potom puna cena povratne karte biće 1.600 dinara, a u jednom pravcu 1.000 dinara.

Karte će moći da se kupe preko aplikacije “Srbija voza”, na novim “kartomatima” na železničkim stanicama ili na blagajnama.

Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 05.25 iz Beograda, odnosno u 05.28 sati iz Novog Sada. Poslednji voz će kretati u 22.02 iz Novog Sada, a u 22.20 sa stanice Beograd-Centar, odnosno iz Prokopa.

Tri vrste vozova

Saobraćaće tri vrste vozova: “Intersiti”, “Regio-ekspres” i “Regio” koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a time i po trajanju putovanja izmedju dva grada.

“Intersiti vozovi” će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu medjustanicu, na Novom Beogradu.

Putovanje “Regio-ekspresom” trajaće 49 minuta, pošto će se zaustavljati na sedam medjustanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Indjija, Beška, Sremski Karlovci.

Najsporiji će biti “Regio vozovi” koji će putovati 55 do 57 minuta, a stajaće na 11 medjustanica: Novi Beograd, Tošin Bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Indjija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.

Najveću brzinu od 200 kilometara na sat vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački Vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Beograd-Budimpešta

Za radove na trećoj deonici brze pruge od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija sa Madjarskom, u dužni od 184 kilometara, koji su već počeli, sredstva su obezbedjena iz kineskog kredita, a trebalo bi da budu završeni za tri godine. Izgradnja će koštati 1,2 milijarde dolara.

Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta ukupno će koštati oko četiri milijarde evra.

To jedan od prvih projekata u okviru kineske globalne inicijative “Pojas i put”, dogovoren kao zajednički projekat Kine, Srbije i Madjarske.

Pruga Beograd-Novi Sad je zbog rekonstrukcije bila zatvorena od februara 2019. godine.

Dopunjena vest 12.30.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom vožnje do Novog Sada, ocenio da će brza pruga izmedju Beograda i Budimpešte omogučiti novu era u odnosima Srbije i Madjarske.

“Ovo će dodatno da zbliži Srbiju i Madjarsku. Budimpešta će nam biti iz Beograd na dva sata i 40 minuta kada pruga bude završena”, kazao je on.

Istakao je da će to mnogo značiti i za razvoj poslovnih veza juga i centralne Evrope.

Premijer Madjarske Vikotor Orban kazao je kako veruje da ukoliko dve zemlje saradjuju jedna sa drugom imaju više šanse da uspeju u budućnosti.

Istakao je da su Vučić i on uložili dosta truda tokom proteklih godina kako bi ponovo izgradili prijateljstvo Srba i Madjara.

“To je potpuno novi pristup”, kazao je Orban, dodavši da je to način na koji treba da se razvijaju odnosi dve zemlje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da je ponosna na projekat i istakla da će se kvalitet života gradjana Srbije dodatno popraviti kada se na ovaj način bude moglo putovati od Beograda do Niša i Preševa.

Lider Saveza vojvodjanskih Madjara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je kazao da je ovaj projekat povezivanja Beograda i Budimpešte simbol prijateljstva.

“Veoma su ovo značajne stepenice u relizaciji te opšte namere da je ovo novi kvalitet u svakodnevnom životu gradjana. Ovo je jedan od puno poduhvata koji zajednički radimo”, kazao je Pastor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x