Kovačević (Nova D2SP):Loša agrarna politika i afrička svinjska kuga smanjiće stočni fond za 20 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević rekao je danas da će loša agrarna politika i afrička svinjska kuga smanjiti stočni fond Srbije za 20 odsto, saopštila je ta stranka.

“Danas se na mnogim farmama u Srbiji ubrzano kolju svinje kao preventiva od obolevanja od afričke kuge. Ubijanje životinja eutanazijom je u toku na farmi od 1.300 krmača Stari Tamiš, koja pripada firmi ‘Almeks'”, rekao je Kovačević.

Naveo je da će to za godinu dana smanjiti broj prasadi, odnosno tovljenika samo na farmi Almeks za 45.500 komada.

Prosečna težina tovljenika je 100 kilograma što, prema njegovim rečima, znači da će se samo zbog uništenja krmača na toj farmi smanjiti ponuda mesa za 4.500 tona.

“Almeks će imati štetu, ne manju od milijardu dinara, a samo njen manji deo će pasti na teret države na osnovu nadoknade za uništene svinje prema broju i težini, ali ne i na osnovu reproduktivnog potencijala”, rekao je Kovačević.

Dodao je da se svinje uništavaju i na drugim farmama kao posledica “razvaljene strategije kojom bi mogli da se efikasno odbranimo od ove i drugih bolesti kod životinja”.

Zaslugu za tu štetu snosi, kako je rekao, uvek resorni ministar.

“Mislili smo da je najgori ministar poljoprivrede bio Branislav Nedimović, dok se nije pojavio neko još gori, a to je Jelena Tanasković”, rekao je Kovačević.

On je ocenio da je “plan ministarke Tanasković za rešavanje problema da obilato podeli uvozne dozvole i, kao i do sada, domaće meso zameni uvoznim, a po pravilu i pred istekom roka trajanja”.

“Sve ovo će se odraziti i na zdravstveno stanje nacije zbog konzumacije lošeg, a ne svežeg mesa. Tada se pitamo otkud kod nas i naše dece toliko bolesti? Kada se godinama, odustaje od struke i iskustva, ništa nije neobično”, rekao je Kovačević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x