Kovačević i Parović: Tražimo uvođenje ekonomskog vanrednog stanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Beta
Podelite vest

Udruženje „Da se struka pita“ i „Narodni slobodarski pokret“ predložili su da se u Srbiji hitno proglasi ekonomsko vanredno stanje i formira tehnička vlada koja bi državu vodila u krizi.

Pozvali su se na član 200 Ustava koji kaže „da se vanredno stanje proglašava kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana“.

U saopštenju koje su potpisali Vladimir Kovačević i Miroslav Parović, navedeno je da je zbog rata u Ukrajini počela velika ekonomska kriza, da Srbija ima otežan pristup međunarodnom finasijkom tržištu, smanjen obim investicija, smanjenu mogućnost pristupa tržištu Ruske Federacije i Evroazijske unije.

Navedeno je da postoji opasnost od uvođenja sankcija na uvoz sirove nafte, kao i od drastičnog povećanja cene energenata, a uz to je pojačan pritisak na Srbiju da se opredeli u međunarodnim odnosima.

„Relevantne procene stručnjaka za bezbednost govore o tome da u zemlji raste mogućnost izbijanja građanskih sukoba i da će mnogi negativni trendovi kulminirati krajem septembra ili početkom oktobra ove godine. Iz tog razloga, pre svega kao ljudi zabrinuti za sudbinu i budućnost ovog naroda i države predlažemo da se što hitnije proglasi ekonomsko vanredno stanje“, naveli su Kovačević i Parović.

Smatraju da vanredno stanje „daje mogućnost da se svi raspoloživi finansijski i ljudski resuri stave u službu očuvanja prehrambene, energetske i finasijske stabilnosti“ kao i da se oformi tehnička vlada stručnjaka koja bi državu sprovela kroz krizu i smanjila nabujale društvene tenzije i podele na one koji su „ruski“ ili „američki“ ljudi.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x