Košarkaši Srbije u finalu Svetskog prvenstva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Aaron Favila)
Podelite vest

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetskog prvenstva, pošto je danas u Manili pobedila selekciju Kanade sa 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23). U drugom polufinalu sastaju se reprezentacije SAD i Nemačke od 14.40.

Finale i utakmica za treće mesto igraće se u nedelju, takođe u Manili.

Srbiju je do finala šampionata sveta vodio kapiten Bogdan Bogdanović sa 23 poena, a najbolje ga je pratio Nikola Mulutinov sa 16 poena i deset skokova. I Ognjen Dobrić je ubacio 16 poena, Marko Gudurić je dodao 12, a Aleksa Avramović deset poena.

U timu Kanade, koja je igrala svoje prvo polufinale Mundobasketa u istoriji, najefikasniji je bio Er Džej Beret sa 23 poena, dok je Šej Gildžes-Aleksander meč završio sa 16 poena.

Srbija je bolje počela meč i posle dve vezane trojke Dobrića i Bogdanovića povela sa 8:1, ali je Kanada odmah odgovorila na isti način preko Bereta i Olinika. Kanađani su nakon toga stigli do plus tri (10:13) na četiri i po minuta pre kraja prve deonice, ali su potom stali.

Usledila je serija Srbije od 11:0 koju je započeo Dobrić, a završio ponovo sjajni Avramović za vođstvo Srbije od 21:13. Seriju Srbije prekinuo je Olinik na ulasku u poslednji minut, ali su izabranici Svetislava Pešića na prvi odmor otišli sa osam poena viška na svom kontu – 23:15.

Posle četiri minuta igre u drugoj deonici i pet vezanih poena Bogdanovića, Srbija je stigla do prve dvocifrene prednosti (33:23) i do velikog odmora je sačuvala vođstvo. Najzaslužniji za to bio je Milutinov koji je postigao osam vezanih poena za prednost od 52:39 na poluvremenu.

Kanađani su drugo poluvreme otvorili sa dve trojke Bruksa, ali je Srbija u tom delu igre uspela da odbije svaki njihov nalet i da sačuva prednost i u poslednjih deset minuta utakmice uđe s vođstvom 75:63.

Srbija je sjajno počela poslednju četvrtinu – ukradena lopta i poeni Avramovića i potom trojka Gudurića za plus 17 (80:63). Pokušavali su Kanađani da se vrate u meč, ali nisu uspeli, a sve je praktično bilo gotovo posle četiri brza poena Davidovca i Bogdanovića za 95:79 na nešto više od dva minuta pre kraja.

Košarkaški reprezentativac Srbije Aleksa Avramović rekao je da je njegova ekipa u današnjem polufinalu Svetskog prvenstva protiv Kanade dala poslednji atom snage za pobedu i istakao da je nacionalni tim pokazao šta znači borba za “grb, zemlju, porodicu i Borišu Simanića”.

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović rekao je da je srećan i zadovoljan posle plasmana u finale Svetskog prvenstva, kao i da bi u borbi za zlatnu medalju voleo da igra protiv Sjedinjenih Američkih Država.

“Pun sam utisaka. Mnogo sam srećan i zadovoljan, mnogo smo radili, mnogo smo trenirali. Bilo je momenata kada nismo verovali u taj trening, bilo ga je previše, ali eto isplatio se. Drago mi je da smo u finalu, treba da se spremimo što bolje za tu utakmicu”, rekao je Bogdanović

Bogdanović je istakao da bi u finalu voleo da igra protiv SAD.

“Voleo bih Ameriku iskreno, da se izmerimo. Izgubili smo par puta od njih. Voleo bih i zbog drugih igrača, bolje je kad igraš sa Amerikom u finalu”, zaključio je Bogdanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x